Monday, January 02, 2012

Tukar atau ditukar?

(Sinar Harian 2 Jan 2012)

“Sikit, sikit, tukar… sikit, sikit tukar, semuanya gara-gara takut kena tukar”. Novel terbaik, Interlok akhirnya ditukar kepada novel Konserto Terakhir. Kenapa keputusan tersebut tidak dibuat ketika isu ini mula disensasikan oleh ultra kiasu? Kenapa biarkan kontroversi berlanjutan sebegitu lama? Setelah wang ringgit, masa dan tenaga habis begitu sahaja untuk ‘memperbetulkan’ perkara yang dikatakan sensitif, tiba-tiba keputusannya tukar. Saya tidak pasti keputusan tersebut ada dibawa berbincang atau tidak dengan sasterawan dan cendekiawan. Setakat yang saya tahu, belum ada.

Akhirnya bersorak gembiralah ultra kiasu, sama ada di dalam mahukan di luar kerajaan. Ultra kiasu terus menang, kita terus kalah. Inilah budaya tukar yang mula melanda, kita mengambil keputusan tukar, kerana takut kena ditukar. Ia semakin menghantui mereka yang berkuasa sama ada di peringkat kerajaan pusat mahupun kerajaan negeri.

Saya cukup bimbang jika budaya ini berlanjutan, yang baik ditukar, sedangkan yang belum tentu baik tidak ditukar, malah dipaksa untuk kita menerimanya. Semua ini gara-gara tindakan licik dan berstrategi ultra kiasu. Lihat pula dalam kes negara Islam, kerana takutkan ultra kiasu, nama negara Islam yang begitu baik, ditukar kepada negara berkebajikan, dengan alasan negara Islam adalah juga negara berkebajikan. Untuk mengelakkan daripada sesuatu itu bertukar, lebih baik, ditukar awal-awal. Mudah-mudahan ia tidak akan bertukar. Budaya ini tidak baik dalam pembinaan negara bangsa.

Kita masih tidak sedar dan tidak serik. Apa yang kita tukar itu, belum tentu dapat meraih undi dan sokongan ultra kiasu, sekiranya sikap ultra kiasu tidak dibendung. Apakah dengan tindakan dan keputusan sebegini, kita amat pasti kerajaan hari ini tidak akan ditukar? Ingatlah, ultra kiasu amat licik dalam permainan ini. Mereka sudah tahu di mana kelemahan kita.

Kita sepatutnya mendidik ultra kiasu, bukan dengan membuat keputusan tukar. Pendekatan berlembut agak kurang sesuai berhadapan dengan ultra kiasu. Sesuatu yang membahayakan keselamatan negara, undang-undang perlu dikenakan. Sebagai pemimpin, kita tidak perlu takut sekiranya kita di pihak yang benar. Masa depan negara lebih penting. Ada perkara yang boleh ditoleransi, ada yang tidak. Jika perkara yang tidak boleh ditoleransi lagi, sepatutnya kita sudah menyediakan kata putus, berasaskan kepada sejarah, undang-undang dan perlembagaan (sama ada bertulis atau tidak). Ini tidak, kita asyik bertarik tali. Sekejap tarik, sekejap hulur. Yang dihulur lebih banyak daripada yang ditarik. Akibatnya, kaduk naik junjung, ultra kiasu menjadi semakin melampau.

Apapun selepas ini, kita akan terus diugut dan didesak. Pada saya, ultra kiasu tetap ultra kiasu. Jika diberi muka, mereka yang untung, bukan kita. Bila segalanya mereka dapat, kita akan ditukar. Bila semuanya telah bertukar, mereka akan mendapat lebih banyak lagi apa yang telah didapati selama ini, kerana kita telah membuat keputusan untuk tukar.

Pada 24 Disember 2011 yang lalu, seorang Paderi berkata, Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan membuli golongan minoriti. Perkara yang telah termaktub dalam perlembagaanpun mahu ditukar. Ini benar-benar mencabar maruah kita semua. Siapa membuli siapa? Perlembagaan Persekutuan telah dipersetujui secara bersama. Hak istimewa orang Melayu dan bumiputera sudah termaktub. Saya tidak nampak bukan Melayu dibuli melalui peruntukan tersebut. Rata-rata kita lihat bukan Melayu semakin semakin bergaya akibat kelemahan kita. Hak istimewa tersebut hanya pada kertas sahaja.

Tidak pernah berlaku dalam sejarah dunia, kecuali di Malaysia, sebuah negara sebangsa sekelip mata bertukar menjadi berbilang bangsa, hanya kerana toleransi bangsa yang tidak ada tolok bandingnya. Bangsa ini sanggup berkongsi negara dan berkongsi kuasa, semata-mata untuk membina sebuah negara bangsa. Pulau yang dahulu miliknya, dilepaskan begitu sahaja, tanpa berlaku rampasan kuasa atau tumpah darah. Bayangkan jika itulah yang berlaku di negara komunis, berapa banyak nyawa yang menjadi korban?

Bandingkan dengan negara lain. Lihatlah keberanian David Camerons, Perdana Menteri Britian dalam memperkasakan negaranya. Beliau tidak pernah takut kepada sesiapapun dalam menegakkan kebenaran. Beliau telah mengisytiharkan Britain sebagai negara Kristian. Tidak ada sesiapapun yang berani menentang kerana itulah hakikat negara itu sejak ianya diwujudkan.

Berbanding dengan negara kita, apabila Perdana Menteri Keempat mengisytiharkan Malaysia sebagai sebuah negara Islam, kita lihat reaksi ultra kiasu, bingkas bangun menentang secara berani, mengatakan Malaysia sebuah negara sekular. Jika mereka melakukannya di Britain, sudah lama dimasukkan ke dalam ISA. Tetapi tidak di sini, kita biarkan atas asas kebebasan bersuara.

Saya bimbang, berapa banyak lagi selepas ini yang akan ditukar? Tunggu dan lihat. Keputusan mengenai PPSMI telahpun dibuat. Apakah selepas ini PPSMI tidak akan ditukar? Inilah kebimbangan pejuang-pejuang bahasa, termasuk bukan Melayu seperti Khoo Kay Kim, Teo Kok Seong, Lim Swee Tin dan saya tidak ketinggalan. Golongan ini amat tidak disukai oleh ultra kiasu. Tidakkah kita malu dengan orang bukan Melayu seperti mereka, sanggup mempertahankan identiti dan jati diri Melayu. Sedangkan yang Melayu terus melayu, dilayukan oleh ultra kiasu. Saban hari mereka merancang untuk melihat isu-isu yang boleh disensasikan untuk ditukar kepada realiti.

Berapa banyak lagi kuil-kuil haram akan dirobohkan, seterusnya ditukar, dengan digantikan serta diberikan tanah dan tempat yang lebih besar. Lebih menyedihkan pembangunan yang terpaksa ikut kuil, bukannya sebaliknya. Jika itu yang berlaku kepada surau masjid, sudah lama ia dirobohkan. Tetapi jika berlaku kepada agama lain, jalan raya terpaksa dibengkokkan menjadi lebih bahaya, hanya kerana terdapat kuil di situ yang langsung tidak boleh disentuh. Tidak perlu saya kemukakan bukti di mana. Pergilah ke bandar-bandar besar seperti Ipoh, Johor Bahru dan sebagainya. Betapa sakit hati melihatnya, umat Islam tetap diam. Saya masih tercari-cari di negara manakah kita boleh dapati toleransi sebegini melainkan negara ini? Identiti dan jati diri asal semakin pudar, sebaliknya orang lain semakin menonjol dan tertonjol.

Saranan saya, yang tidak sepatutnya ditukar, jangan tukar, kerana dengan tindakan tersebut, mungkin kuasa tidak bertukar. Rakyat sudah jelak dengan apa yang berlaku hari ini. Kita tidak perlu takutkan ultra kiasu. Yang perlu kita takut adalah Allah SWT, kerana hanya Allah SWT yang berkuasa untuk menukarkan sesuatu yang perlu ditukar. Yakinlah, Allah tidak akan menukar sesuatu jika kita terus tunduk dan patuh mengikut kehendakNya. Namun, jika kita engkar, pasti sesuatu itu akan ditukar dan bertukar tangan kerana semua itu bukan milik kita tetapi milik Allah. Tolonglah Allah, nescaya Allah akan tolong kita.

Ambillah pengajaran bagaimana Rasulullah SAW yang pernah memohon kepada Allah tiga perkara ke atas umatnya untuk diperkenankan. Allah SWT hanya memperkenankan dua perkara dan satu ditolak. Pertama, Rasulullah memohon agar Allah tidak membinasakan umatnya dengan musim susah berpanjangan. Kedua, Rasulullah memohon agar Allah tidak membinasakan umatnya dengan bencana alam. Allah memperkenankan permohonan Baginda. Namun, Allah menolak permohonan ketiga iaitu, Rasulullah memohon agar Allah SWT tidak binasakan umatnya kerana pergaduhan sesama mereka seperti peperangan dan pertelingkahan sesama sendiri. Permohonan ini ditolak. Realiti inilah yang berlaku sekarang. Kita semakin lemah dan kesempatan ini diambil oleh ultra kiasu dengan menekan kita supaya tukar, terutama perkara-perkara melibatkan dasar. Ultra kiasu telah berjaya melakukannya. Saya amat bimbang kejayaan strategi ini akan menyebabkan kita ditukar. Ketika itu nasi sudah menjadi bubur. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.

Profesor Madya Dr. Mohd Ridhuan Tee Abdullah
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia

319 comments:

1 – 200 of 319   Newer›   Newest»
2012 said...

Selama Tahun Baru, Dr. Tee!

Semoga tahun 2012 dapat memberi hidayah kepada Dr. Tee untuk menginsafi segala kesilapan yang dilakukan baru2 ini. Sedarlah, wahai saudaraku, bahawa tujuan murnimu untuk menyatukan umat Islam tidak menghahalalkan Dr. Tee menghasut orang Melayu membenci orang lain.

2012 said...

Oh maaf, saya tidak bermaksud merosak akidah Dr. Tee dengan ucapan Tahun Baru.

Anonymous said...

Saya khuatir ini membayangkan gejala flip-flopping Tun Dol dulu lagi. Gejala yang membawa kapada tsunami politik di 2008.

Saya tidak tahu sama ada keputusan seperti ini di lakukan oleh para "professional" atau Pegawai-Pegawai Pelajaran di Kementerian Pelajaran sahaja. Yang di ketuai oleh Ketua Pengarah Pelajaran. Dan sama ada para pentadbir yang di ketuai Ketua Setia Usaha Kementerian itu, yang lebih tinggi kedudukannya di dalam mana mana Kementerian, ada mengambil bahagian di dalam keputusan tersebut. Pada hemat saya, pihak pentadbir juga bertanggung jawab di atas mana mana keputusan Kementerian.

Maka tentulah tanggong jawab terakhir di mana mana Kementerian ada lah Menteri berkenaan. Orang politik. Saya juga tidak pasti jika keputusan seperti ini memerlukan persetujuan Menteri Pelajaran. Sama ada rujukan di buat kapada Menteri sebelom keputusan menukar novel Interlock itu di umumkan.

Apa hal pun, keputusan itu memang membayangkan keputusan parti yang memerintah. Tetapi jika keputusan tersebut di buat ha nya oleh Ketua Pengarah Pelajaran dan Pegawai Pegawai Pelajaran di bawahnya, dan terus di umumkan selepasnya, maka itu mungkin perkara pegawai pegawai berkenaan takut kena tukar.

Tetapi kalau keputusan itu di buat dengan persetujuan pihak atasan mereka, terutamanya Menteri Pelajaran, maka nampaknya Pemerintah yang takut kena tukar. Perkara mahu menang di PRU13.

oh melayu said...

Yang elok memang tak perlu nak tukar-tukar. Orang putih pun ada sebut 'don't fix it if it ain't broken'. bimbang pulak bila jadi macam tikus baiki labu.

Memang selepas merdeka, negara kita disanjung tinggi serata dunia. OIC ditubuhkan oleh Tunku untuk menyatukan umat Islam sejagat. Sistem pendidikan kita cukup baik, mewarisi kurikulum British. Bila orang Malaysia 'speaking', orang putih pun terpegun dan cukup respect.

Tapi sayang, orang politik gemar memperjudikan masa depan anak-anak Melayu. Tukar sistem pembelajaran ke BM awal tahun 1970an. Peliknya, orang yang sam juga yang beriya-iya memperkenalkan PPSMI 30 tahun selepasnya (2003?). Hah apa pulak natijahnya.

Anak-anak Melayu banyak yang hilang penguasaan dwi-bahasa. Masa di bangku sekolahm, ok lagi, sebab sistemnya 'tertutup'. Bila mula pengajian tinggi, terhegeh-hegeh pulak menyelak kamus masa ulangkaji buku teks dan bahan ilmiah yang kebanyakannua dalam BI. Malah hilanglah minat dalam pengajian. Bukan takat tu aje, bila mula bekerja, kena pulak berunding dengan orang lain (globalisasi sekarang apa). Hilang keyakinan diri bila terpaksa berkomunikasi dalam bahasa asing. Akhirnya, orang Melayu sahaja yang rugi dan ketinggalan.

Anonymous said...

2012,

Pagi pagi lagi kamu sudah menyindir. Mungkin selepas sembahayang subuh, jika kamu Islam. Apa jenis maaanusia kamu ini jika demikian. Jenis pelesit, aku rasa.

Tapi aku fikir kamu bukan Islam. Kamu memang ultra kiasu DAP. Tunggu tiap pagi hari yang kamu jangka pos baru Professor Ridhuan keluar. Mahu dapatkan jadi pengkomen pertama. Dengan tujuan dapat impak bagi komen busuk kamu.

Guna nama tahun baru 2012. Tapi keluar dengan hati busuk kamu, tidak mahu menghormati dia yang orang lain panggil Professor Ridhuan. Kamu mesti mahu "rub in" dengan memanggil nama Cina dia. Sebab kamu Cina yang tidak tahan dengan pendirian Islam Professor Ridhuan. Laknatullah kamu.

2012 said...

Saya bukan orang kuat politik, tapi orang kuat akademik. Samada saya Islam ke atau tidak, itu bukan persoalan.

Saya panggil Dr. Tee, sebab itu memang cara formal panggilan seseorang.
salutation - lastname
Ridhuan ialah first name.

Dalam dunia akademik, Prof. Madya tidak dilihat sebagai Professor. Maka konvensyen panggilan adalah Dr-(lastname). Hanya setelah seseorang telah dinaiktaraf ke peringkat Professor, barulah dipanggil Prof.

Semoga saudara mempelajari sesuatu yang baru dan betul.
May God bless you, Anon 6:33AM.

Anonymous said...

Perkara menukar novel Interlock dengan harapan menapat undi. Jika benar itu keputusan yang di buat dengan persetujuan Menteri Pelajaran, maka tidak lain dan tidak bukan motifnya ialah undi. Menjelang PRU 13.

Tetapi benar kah undi yang boleh di dapati lebih dari undi yang mungkin lari akibat itu. Interlock di bangkang kaum Hindu sebab menyebut perkara kasta. Mereka hanya 7% penduduk negara ini. Melayu yang bosan di atas Kerajaan membongkok sangat kapada kepentingan bukan Melayu. Mereka 60% jumlah penduduk. Menjadi tanda so'al sama ada yang 33% lain itu akan tertarik dengan apa yang mungkin mahu di tunjukkan Pemerintah - akur kapada kehendak mereka.

Walau bagimana pun, nampaknya isunya ia lah cuba memenuhi kehendak 40% penduduk, berbanding dengan tidak menghiraukan pemikiran dan sensitiviti 60% penduduk. Jika di fikir dari sudut kepentingan mereka yang ada Kedudukan Istimewa di perkara 153 Perlembagaan, yang termasuk Bumiputera Sabah dan Sarawak, maka isunya ialah kepentingan 70% penduduk dengan kepentingan 30% yang lain. So'alnya ia lah sama ada Pemerintah sudah melakukan segala yang patut dilakukan, dalam rangka keupayaan ekonomi, kewangan negara dsbnya, untuk yang 70% itu.

Anonymous said...

2012

Kamu tersilap kot,Dr.Ridhruan Tee tidak pernah menghasut orang melayu supaya membenci orang lain.Untuk pengatahuan 2012 orang melayu tidak pernah diajar Agama Islam supaya membenci sesama makhluk apatah lagi membenci agama orang lain.Apa yang orang melayu benci ialah perangai atau tabiat sesetenggah orang yang seolah olah tidak tahu berterima kasih.

Assalamualaikum kepada saudara saudara saya beragama Islam dan salam sejahtera kepada saudara saudara saya yang masih belum
beragama Islam.

Joanja.

Anonymous said...

2012,

"orang kuat akademik" apakebendanya jika kamu menyindir Prof Ridhuan dengan kata kata "tujuan murnimu untuk menyatukan umat Islam tidak menghahalalkan Dr. Tee menghasut orang Melayu membenci orang lain." Saya yaakin Melayu di sini tidak langsung terasa dia menghasut. Kami hanya merasa dia cuba menaikkan semangat, memberangsangkan Melayu Islam supaya lebih peka kapada keadaan ultra kiasu yang nyata ada dan supaya lebih gigih bertindak untuk membaikki keadaan diri mereka dan keadaan di dalam negara ini.

Siapa cakap samada kamu Islam atau tidak bukan persoalan. Jika kamu Islam, kamu tidak akan keluar pendapat seperti itu. Seperti Aziz Bari yang di laporkan telah bersara dari UIA. Jika dia tidak kumpulan Pembangkang, dia tidak akan mentafsir Perlembagaan dari segi kepentingan Pembangkang. Nyata dia Pembangkang bila dia di laporkan minat dapat kerusi PR di PRU13. Dan suatu blog Pembangkang pun keluarkan pos yang menjijikkan pendirian dia itu, mengatakan ramai yang bertungkus lumus demikian lama telah bertahun tahun menunggu dapat kerusi PR.

Kamu sebut "cara formal panggilan seseorang". Tapi pesanan kamu meriah kapada "informal" sebagai kawan, guna kata kata "wahai saudaraku". Kamu juga cakap tak serupa bikin DAP? Kamu orang putih? Guna first and last name dalam urusan harian? Tak ikut adat di sini? Semua orang panggil dia Dr atau Professor Ridhuan?

Kamu ultra kiasukan kedudukan akademik kamu? Kalau demikian kenapa tidak gunakan nama benar kamu dan beri penerangan diri kamu supaya "humble readers and commenters" di sini takut dengan kamu dan percaya apa saja kamu cakap? Aku gerenti aku akan cakap begini juga kapada kamu walau pun kamu buktikan kamu benar benar orang akademik.

Apa salah nya gunakan pangkat Professor untuk nya. Di sini bukan dunia akademik. Inikan blog. Bukan akademic journal dimana kamu menulis "dissertation" atau "research findings". Kamu tak faham kah? Tapi mengaku kamu "orang kuat akademik"? Apa jenis maanusia kamu ini? Nyata ultra kiasu. Ultra kiasu "akedemik", konon.

Tahulah kamu bahawa di dalam tentera, Lieutenant Kolonel di panggil Kolonel, Brigadier General, Major General dan Lieutenat General juga di panggil General. Dan tahu lah kamu bahawa Professor Ridhuan ada lah bekas penuntut FMC dan sekarang Pensyarah di Universiti Pertahanan Negara.

Kamu mengharapkan aku "mempelajari sesuatu yang baru dan betul". Aku bukan akademik. Tapi aku bukan buta huruf, Mister "orang kuat akademik", kononnya. Kamu tidak berpendirian seorang akademik menyindir orang lain yang nyata akademik dan menganggap pembaca tahukan "yang baru dan betul". Kamu sebenarnya menyamar sebagai orang akademik. Sebenarnya kamu ultra kiasu DAP.

Ada pernah dengar bahawa orang akademik yang benar benar "wise and well read" ada lah "humble". Ada kamu perhatikan gambar gambar atau TV footage orang seperti Professor Di Raja Ungku Aziz selalu pakai baju lengan pendek, tak pakai tie, walau pun sebagai Vice Chancellor UM? Itu orang "humble". Tak macam kamu, mengaku "orang kuat akademik" apakebendanya.

Anonymous said...

Aziz Bari bukan bersara. Dia letak jawtan dari UIA. Selepas di gantong jawatannya kerana tidak patuhi syarat syarat kerja, Peraturan Kerja setaf UIA. Seorang professor Perlembagaan konon, tapi tak menhormati Peraturan Kerja Setaf UIA.

Apa jenis maanusia macam itu? Siapa mahu percaya apa dia kata selain dari pihak Pembangkang. Raja sebagai Ketua Agama di negara ini dan di negeri berkenaan pun cuba di pertikaikannya. Pada hal nyata di tulis di Perlembagaan peranan dan fungsi Raja dalam perkara agama Islam. Biar dia dan mereka syiok sendiri lah.

Anonymous said...

correction untuk RT.....kat perenggan terakhir tu rt ade tulis "Namun, Allah menolak permohonan ketiga iaitu, Rasulullah memohon agar Allah SWT tidak dibinasakan umatnya" yang sepatutnya Allah SWT tidak membinasakan umatnya...hati2 kalo nak tulis kerana ayat2 cm ni ibarat merendahkan kuasa Tuhan...Tuhan yang membinasakan manusia bukan dibanasakan manusia

Anonymous said...

8:25 AM

Kalau nak membetul pun, beri tahu saja lah, tak payah lah sebut "hati2 kalo nak tulis". Kamu lulus apa? Kamu tak pernah tersilap ke? Typo, contohnya.

Anonymous said...

HAHAHA ini semua punca UMNO di bawah pimpinan DS Najib dan TS Muhyiddin selaku Menteri Pelajaran Malaysia yang tidak tegas dalam sesuatu perkara. Kita bukan tidak tahu DS Najib ni suka orang Cina nak undi Cina...kita tengok si Cina2 ni undi BN atau tidak.BODOH tak pernah buat kajian

PEMBANGKANG-DAP said...

DAP nyata mahu tukar semua keadaan di negara ini. Tapi kita mesti cuba tukarkan mereka. Supaya jangan ultra kiasu. Supaya hormatkan Perlembagaan. Supaya berpatutan. Supaya berterima kasih dengan hak kerakyatan mereka dan hormatkan Kontrak Sosial yang termasuk Kedudukan Istimewa Melayu.

Mereka di bantu dengan PAS dan PKR. Yang nampaknya gilakan kuasa. Buat apa saja asalkan ada peluang dapat ke Putrajaya. Kita juga mesti tukarkan haluan mereka. Supaya terus jadi Pembangkang. Bukan saja di Parlimen. Tapi juga di DUN.

Democratic Action Party sejak di tubuhkan tidak demokratik. Kena ikut cakap Lim Kit Siang. Kalau tidak hilang jawatan. Banyak nama nama seperti itu selama 46 tahun ini. Contoh yang terakhir ia lah Ronnie Liu, Exco DAP di Selangor. Dulu pemimpin DAP Selangor. Sudah hilang jawatan itu kapada Teresa Kok. Yang cocky kapada Islam. Termasuk terhadap azan subuh.

DAP jugak selalu keluarkan "Gag Order". Tutup mulut, tak boleh keluarkan pendapat. Itu dia contoh demokrasi DAP. Nama saja Democratic Action Party. Cakap tak serupa bikin dari mula mula di tubuhkan. Tak demokratik dari nama parti pun.

Yang terkahir keluar "Gag Order" ia lah berkaitan perang antara puak Karpal Singh dan puak Timbalan Ketua Menteri Penang. Sistem "Gag Order" tidak boleh tukar, tidak akan bertukar. Sudah "in-built" di dalam masyarakat DAP. Ada apa yang di panggil tradisi Gengster Tiga Monyet - Tak Boleh Lihat, Tak Boleh Dengar, Tak Boleh Cakap. Banyak dari mereka keturunan kongsi gelap, penjahat dan gengster yang di bawa dari China ke Penang, kemudian di bawa masuk oleh suku kaum Ghee Hin dan Hai San ke Larut, Perak, di zaman Menteri Larut Ngah Ibrahim, di separuh kedua abad 19.

Mereka telah meludah Hukum Hudud PAS. Tapi hairannya PAS diam saja. Tambah pulak, PAS gugurkan impian Negara Islamnya. Selepas di pungut semula dan Nik Aziz promosikan Hukum Hududnya, DAP masih menyemburnya. Keadaan ini mesti di tukar. Sudah mula ada tindakan mahu menukarnya di dalam PAS. Pemuda PAS dan lain lain penyokong PAS tidak senang hati. Itu sebab Nik Aziz pungut semula Hukum Hudud yang di buang oleh Muktamar PAS bersama dengan impian Negara Islam di bulan Jun lalu.

Juga sudah lebih nyata perselisihan kumpulan professional atau Erdogan dengan kumpulan Ulama. Dr Hassan Ali, Nasrudin Mat Isa dan lain lain sudah mengeluarkan suara dengan lantang. Sehingga Harakah, lidah resmi PAS, sudah tak tentu hala. Wawancara dengan Dr Haron Din pun tidak di terbitkan. Yang paling huduh sekali tindakan parti Islam itu ia lah bila Harakah melaporkan kononya Dr Hassan Ali pergi ke Kota Bharu, menjumpai Nik Aziz dan meminta ma'af diatas tindakannya kebelakangan ini. Nyata di lapurkan beberapa media massa termasuk akhbar bahawa Dr Hassan menafikan dia ada pergi ke Kota Bharu, jauh lagi meminta ma'af. Pembohongan, penipuan dan fitnah demikian nyata akan menyebabkan rakyat tukar pendirian mereka terhadap PAS dan Pakatan Rakyat.

Parti Keadilan Rakyat sudah tak banyak cerita. Mana demokrasi nya bila Zaid Ibrahim cabut lari dengan mengekji cara pilihan pemimpin parti yang tidak demokratik. Mana demokratiknya bila PKR sekarang jadi parti politik keluarga. Anwar bossnya, bini dia Azizah Presidennya, anak dia Nurul Izzah Naib Presidennya. Yang lain lain hal boleh di cerita pada lain masa.

Anonymous said...

Anon 8:50AM

Mak oi datuk sedapnya membodohkan orang tak boleh berbudi bahasa sikit ke?

Assalamualaikum.

Joanja.

Anonymous said...

Engkau kata "Kita bukan tidak tahu DS Najib ni suka orang Cina nak undi Cina..."

Apa makna "suka orang Cina nak undi Cina.."?

Jadi apa cadangan kau? Saja nak kata bodoh ke? Bukan kah kau bodoh buat begitu?

Cakap lah nak tukar apa apa, mcm RT cakap. Tukar diri kau atau pendirian kau di tahun baru ini, amacam?

Anonymous said...

Semua bangsa atau agama pasti mahu yg terbaik buat masing-masing, maka timbulkah pelbagai tuntutan dan desakan. Kalau boleh, semua tuntutan itu diberikan. Tapi, jika bangsa atau ugama itu hanya minoriti, maka kenalah berpijak dibumi nyata dimana disitu langit dijunjung. Bagaimana kaum India tidak boleh menuntut semuanya, begitu juga muslim di Denmark, Belanda jika mahu mendirikan masjid. Tidak semudah itu jika menjadi minoriti.
Jika kehendak minoriti membuat majoriti marah, maka dlm sifir politik pilihanraya itu cara yg tidak cerdik.
Jika menraikan majoriti sampai minoriti tidak tertunai haknya, maka boleh tersabit satu kezaliman.
Jika majoriti gembira dan minoriti puas hati, maka itu yg terbaik.
Dlm kaedah siasahnya, ambil pertimbangan maslahat dan mudarat, majoriti dan minoriti asalkan semuanya masih berpaksi kepada Allah SWT.

PEMBANGKANG-DAP said...

Kebanyakan kita sudah tahu, tapi perlu di ulangkan untuk pengtahuan yang belom tahu bahawa DAP adalah parti yang cauvinis, rasis dan subversif. Itu sebab DAP di katakan anti-Melayu dan anti-Islam.

Subversif kapada Kedudukan Istimewa Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak di Perkara 153 Perlembagaan. Sebab mereka memikul sepandok Malaysian Malaysia kononnya. Mahukan sama rata dengan tidak mengakui Kedudukan Istimewa itu. Mana boleh sama rata selagi ada Kedudukan Istimewa itu. Tun Dr Mahathir ada berkata begitu.

Sudah tentulah DAP mahu tukarkan Perlembagaan. Bukan kah Mufti Perak yang mengatakan ada kumpulan DAP di Perak yang telah sediakan derap Perlembagaan baru? Tak tahu apa kandongannya, tak mungkin Aziz Bari menasihatnya, tapi kita boleh anggar lah bahawa perkara perkara sensitif di dalam Perlembagaan, yang di lindong oleh Akta Hasutan, mahu di tukar oleh DAP.

Sudah nyata di Kertas Putih yang dikeluarkan MAGERAN, pemerintah di zaman Dharurat dahulu, bahawa DAP lah yang telah mengungkit Kedudukan Istimewa Melayu, mengeluarkan kata kata kusut dan menghasut, akhirnya mencetuskan pergaduhan kaum 13 Mei 1969.

Tidak boleh di benarkan. Mereka mahu tukar Perlembagaan seperti itu, kita tukar mereka. Kita kalahkan PR yang banyak di pengaruhi DAP dari negeri negeri yang mereka merintah sekarang. Yang nyata sudah goncang ialah Selangor dan Kedah. Perlu perhebatkan lagi usaha usaha menjatuhkan mereka, termasuk di Penang dan Kelantan yang juga di atas nama PR.

Di Selangor banyak Melayu yang mengundi PR di PRU12 bukan kerana sukakan PR. Mereka marahkan Pak Lah yang membiarkan keadaan jadi rosak dengan "flip flopping, auto piloting and sleepy" nya. Sekarang ramai yang sudah sedar bahawa keadaan sudah berubah. Terutamanya di Lembah Kelang yang banyak terdapat pengundi Melayu yang berfikir dan boleh menilai sendiri keadaan semasa. Meraka sudah lihat bahawa 3 tahun sahaja PR Merintah sudah banyak kerenah tidak betul di buat mereka. Mereka nampak bahawa setiap kelemahan BN, PR pun ada. Jika lama memerintah, pun banyak tahi juga. Di negera negara maju pun begitu. Ramai yang sudah mengata bahawa mereka akan mengundi BN di PRU13.

Amat ultra kiasu mereka yang tak mahu padang di sama ratakan. Kaum yang 23% jumlah penduduk telah kaya raya dan menguasai ekonomi negara ini begitu lama. Mereka ada sistem bantu membantu yang kurang bernasib baik di antara mereka. Beratus malahan beribu jutawan mereka sentiasa menderma. Hingga UTAR tolak RM30 juta derma dari seorang jurutera jutawan Cina tak lama dahulu. Tapi masih mahukan biasiswa dan tempat di universiti yang mereka sendiri ada. Melampau. Nak lebih, nak lebih, nak lebih, tidak ada hadnya.

Tukar, kita mesti tukar keadaan. Jangan benarkan ultra kiasu melanda landa dan berleluasa. Melayu dan Bumiputera mesti di majukan sehingga padang sama rata. Kita tepis dan tangkis mereka yang tidak mahukan keadaan begitu untuk keharmonian dan keamanan jangka masa panjang di negara ini.

Anonymous said...

Kenapa kaum cina menguasai ekonomi negara walaupun kuasa politik tertinggi di tangan orang melayu ?

Alias Mohd Yusof said...

sekarang bukanlah masa yang sesuai untuk bertegas apatah lagi di saat-saat kuasa UMNO semakin menipis. Kalau kita bertegas 50 tahun dulu mungkin tidak terjadi seperti yang kita lihat hari ini.

Umpama api, kalau tidak dipadamkan semasa kecil kita akan menghadapi masalah kalau api sudah dalam keadaan marak. Nasi dah jadi bubur.

Sama juga macam pegawai penguatkuasa yang tiba-tiba saja mahu bertindak tegas memerangi rasuah yang telah membarah, silap-silap nyawa mereka pula yang terancam. Akhirnya semua rancangan jadi flip flop, slogan tinggal slogan.

Anonymous said...

Tuan Ridhuan Tee

Teguran tuan sungguh menyengat pada kali ini. Tukar dan tukar dan tukar kerana takut kena tukar. Siapa yang mudah nak tukar2 ? Siapa yang takut kena tukar ?

Semua orang boleh menjawab dengan tepat kedua soalan saya itu.

Novel Interlok sudah bertukar. Tuan bertanya apakah mungkin PPSMI yang sudah ditukar dan ditukar lagi. Tidak mustahil tuan. Ultra kiasu hanya menunggu masa dan ketika saja. Pada waktu itu demi untuk mengejar undi, mereka2 yang takut kena tukar ini akan buat apa saja yang dimahukan oleh ultra kiasu. Kita kenal mereka dan kita boleh baca tahap ketegasan mereka. Kita keciwa dengan mereka tetapi kita tidak ada pilihan. Kalau kita ada pilihan lain yang jauh lebih meyakinkan, pasti mereka akan kita nyahkan dari Putrajaya.

Pada saat itu jika ultra kiasu berkata jika anda mahu sokongan undi dari kami, kami hanya mahukan "buah" anda. Pasti pemimpin tersebut akan memotong "buah"nya dan menyerahkan kepada ultra kiasu.

Nak tahu apa jawapan balas dari pada ultra kiasu setelah memperolehi "buah" pemimpin itu. Mengundi anda tidak membawa apa2 keuntungan lagi kepada kami kerana anda sudah tidak ada "buah" .. sudah tak boleh pakai.

Kita pun tak boleh jamin pemimpin itu tidak akan menyerahkan "buah"nya kepada ultra kiasu. Sekarang ini apa saja boleh terjadi kerana mengejar undi.

Negara islam jadi Negara Kebajikan kerna mengejar undi. Hudud jadi modal politik saja kerana mengejar undi. Yang haram dikatakan halal kerana mengejar undi. Surau dirobohkan kerana mengejar undi.

Masih ada "buah" lagi kah orang melayu dan umat islam di negara ini ????

Ingatlah jika " Ultra Kiasu Menang, Melayu dan Islam Dalam Lautan Air Mata Akan Berenang "

Pada ketika ini " Melayu dan Islam Menang, Ultra Kiasu Juga Yang Bersenang Lenang "

Anonymous said...

Roboh surau buat yg baru untuk pembangunan itu perkara lumrah. Kubur pun pernah dialih untuk buat jalan baru. Asalkan semuanya ada justifikasi dan alternatifnya.
Isu surau adalah isu orang tiada modal lain.

Anonymous said...

Hoi, Alias Mohd Yusof

Kamu Melayu mana? Sudah mengalah belom perang ke? Kamu mcm askar Arab Iraq ke? Tahu angkat tangan menyerah diri saja.

Pernah dengar Korea Utara ke? Mereka pertahankan negara walau pun kelaparan tak cukup makan, ekonomi mundur seluruh negara.

Siapa cakap "kuasa UMNO semakin menipis"? Ko belajar mana? Nilai macam mana? Kalo ko Pembangkang, cakap saja le. Aku tau Pembangkang cakap begitu 50 tahun dulu lagi. Tapi UMNO meneraju Kerajaan juga.

Kalau kamu bukan Pembangkang, aku nasihatkan kamu, bina jati diri. Percayakan diri sendiri. Jangan selalu bawa bendera putih nak surrender.

Kalau api marak pun, kau tau perkhidmatan bomba ada alat alat canggih ke? Melainkan Perang Dunia Ke3. Di Perang Dunia ke2, Jepun banyak terbakar jugak sebab rumah mereka banyak dibuat dari bahan mudah terbakar. Rangka kayu, lantai dari batang padi - di panggil tatami. Bilik di tutup dengan bahan kertas. Sekarang Jepun pun dah banyak pakai konkrit. Tak sedar ke Melayu pun dah banyak ada rumah konkrit sekarang?

Kalau Nasi kau "dah jadi bubur", nasib kau lah. Nasi aku belom lagi. Aku yaakin tak akan jadi bubur. Di tahun baru ini aku berazam supaya nasi aku tidak akan jadi bubur selama lamanya.

Bodohnya kamu mengecilkan usaha usaha "pegawai penguatkuasa yang tiba-tiba saja mahu bertindak tegas memerangi rasuah yang telah membarah". Kau tak tau ke rasuah ada di mana mana negara di seluruh dunia? Kau tak sedar ke bahawa rasuah sudah cuba di benteraskan sejak BPR lagi? Sekarang dah tukar nama kpd SPRM.

So'alnya setakat mana berjaya, sejauh mana gigihnya. Bukan nya so'al perlu di benteras atau tidak, macam kau cuba bayangkan. Aku pun benci rasuah, tapi aku benci orang yang cakap tak berfikir, angkat tangan surrender sebelom mmelawan. Istilah bodoh memang sesuai untuk kau.

Anonymous said...

10:37 AM

Ko faham ke apa isu surau itu sebenarnya? Ko senang cakap "Isu surau adalah isu orang tiada modal lain", ko ada modal ke?

Anonymous said...

salah siapa? salah umno jugak. pegi jual tanah, jual harta negara kat orang cina.kasik cina pegang ekonomi sampai naik kepala.pastu boleh cakap plak cina ditreat sebagai second class citizen. kepala bapak dia lah second clazz citizen.kau dah kontrol ekonomi malaysia pastu nak langsi.dah le cina skang dah malu nak cakap melayu.duduk kat msia, makan kat msia, berak kat msia tapi cakap omputeh je sepanjang masa.bulshit.saya bukan benci cina keseluruhan tapi sesetengah golongan dan persatuan kaum cina yang tamak. tau la prinsip idop kau tu carik makan tapi jangan lah tamak sangat kat msia ni.

Anonymous said...

Tukar atau di tukar - Raja Petra Kamaruddin pun dah bertukar nampaknya.

Dah ada blog Pembangkang yang marah RPK pulak. Baca lah kepala berita ini:

Raja Petra - from hero to zero

Malaysia Kini - ‎2 hours ago‎

YOURSAY 'RPK is feeling home sick. He just wants to come home without going straight behind bars. In the end, he sold out his principles.

Anonymous said...

semalam aku nonton berita jam 8 di tv 3. tengok mahasiswa buat demo bantah AUKU.

nampak semuanya muka melayu dan pakai tudung kepala. mungkin orang melayu dan orang islam lah agaknya tu. aku agak saja. kalau tak betul minta maaf lah.

kalau betul lah mereka tu budak2 melayu dan minah2 islam. aku nak kata bodohnya mereka jika di bandingkan dengan mahasiswa bukan melayu dan bukan islam.

memang pun. mahasiswa melayu dan islam ni, belajar bukan nya berapa pandai pun, yang mereka pandai adalah berdemonstrasi. sedangkan mahasiswa bukan melayu dan bukan islam, mereka bijak dalam pelajaran, bijak dalam berfikir, bijak dalam bertindak dan bijak berpolitik.

aku sikit pun tak rasa nak marah jika ada bukan melayu kata melayu bodoh. memang patut pun. buktinya :

Pas kena bodoh dengan DAP. PKR kena bodoh dengan DAP. Umno kena bodoh dengan MCA, Gerakan dan MIC.

bila mereka sanggup dijadikan alat oleh ultra kiasu untuk menggugat kuasa politik bangsa sendiri, tak bodoh lagi kah kalau macam tu.

habis kalau tak mahu kata bodoh nak kata apa ? cuba bagitahu kami sat ...

Anonymous said...

11:16 AM

Kau kata "salah siapa? salah umno jugak. pegi jual tanah, jual harta negara kat orang cina.kasik cina pegang ekonomi sampai naik kepala."

Aku tak setuju yang ni. Yang kemudian apa yang kau cakap tu aku setuju.

Tak boleh nak marahkan Umno semua nya. Siapa yang jual tanah, siapa yang jual harta kat orang Cina? Sedarlah bahawa kerajaan Pas Kedah pun ada buat gitu. Tanah Rizab Melayu pulak. Di gesa dek DAP, di cucuk hidung, di heret ke sana sini, Pas setuju tanah rizab Melayu di majukan , 40% di jual kapada Cina.

Sedarkan jugak bahawa orang Cina telah dimajukan dek Bretes sejak zaman kolonial kagi. Di beri bermacam tongkat. Mereka dah kaya raya, boleh beli itu beli ini. Boleh rasuah jugak. Institusi rasuah tidak ada di tamadun Melayu. Timbul dengan pendatang ke negara ini.

Sedar lah jugak Melayu sudah mula ada yang beli tanah dan harta dari Cina jugak. Tak banyak tapi dah ada. Baru ada 18% kekayaan korporat. Kalau tak kerana Umno, tak tau lah berapa % kekayaan Melayu sekarang.

Pas merintah Kelantan 20 tahun, bina hanya satu mesjid. Pakai reka bentuk Cina, namakan Mesjid Cina pulaknya. Nik Aziz tak ngaku Melayu pun. Asyik nuduh Umno tak kasi royalti minyak. Pergi China tak bawak balik pelabur Cina dari China bukak kilang itu ini di Kelantan, boleh cukai, majukan negeri, taklah rakyat Kelantan susah nak dapat kerja.

Anonymous said...

11:42 AM

Yang berdemo tu sebab Anwar la. Dia yang mengajar Melayu berdemo. Dulu Lim Kit Siang demo tak berlesen. Lepas Nuar jadi Pembangkang, berdemo tak berlesen jugak. Ambiga pun dia nak masuk. Jenis pemimpin hape mcm tu?

Anonymous said...

Mahasiswa yg berdemo memang bodoh, anak-anak tauke NFC juga yg cerdik, gaji berpuluh-puluh ribu duk kat kondo mewah lagi.

Anonymous said...

Apa lah bengap sangat korang ni. Bagi saya nak roboh surau, mesjid, tokong, kuil, wat siam atau gereja kah tak menjadi hal.

Saya nak tanya. Apa hasil yang kita dapat dari bangunan rumah ibadat itu ? Ada nilai ekonomi kah ? Sebulan masuk berapa juta atau berapa ratus ribu. Tak ada masuk kan. Lain lah kalau orang datang sembahyang kita dapat buat kutipan dana, setidak2nya lepas lah untuk bayar gaji iman, tok siak, tok bilal, tok sami dan pembantunya, paderi dan pembantunya. Tapi nak bayar belanja pengurusan rumah2 ibadat itu semua kena minta bantuan daripada kerajaan.

Saya setuju kalau tapak2 rumah ibadat di convert kepada tapak pusat commercial, mendatangkan hasil ekonomi kepada negara dan menyediakan peluang pekerjaan kepada ramai orang (berpuluh, beratus dan beribu).

Tindakan MB Azizan adalah betul dari sudut pembangunan hasil ekonomi dan untuk menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat. Jangan lihat islam sebagai agama untuk ibadah kepada tuhan sahaja. Lihat lah islam ini sebagai agama untuk kemajuan ekonomi untuk mensejahterakan rakyat juga.

Slogan Kerajaan Pas Kedah iaitu " Kedah Sejahtera " adalah untuk mensejahterakan rakyat melalui islam.

Sebelum korang nak mengkritik dan menentang tindakan MB Azizan, sila tanya soalan ini terlebih dahulu.

" Apa pulangan ekonomi yang di bawa oleh surau Madrasah Salihiah itu selama 100 tahun ia ujud di tengah2 bandar Alor Setar "

" Berapa banyak peluang kerja dan niaga yang diperolehi dari surau itu selama 100 tahun ia ujud "


Kebaikan yang bakal di nikmati selepas surau itu di robohkan dan diganti dengan shopping complex adalah.

" Beratus ruang niaga akan ujud yang menyediakan peluang pekerjaan kepada beribu orang rakyat Kedah "

Pilih lah, nak kan surau atau shopping complex ? Think positive and act smart .. islam juga mementingkan kemajuan ekonomi.

Isu2 Negara Islam dan Hudud, memundurkan umat islam sendiri selain menyebabkan umat islam di negara ini berpecah.

Anonymous said...

Isu roboh surau di Kedah, isu satu masjid dibina di Kelantan. Ini semua menelan duit rakyat lebih dari RM250 juta.

Anonymous said...

Semasa sambutan tahun baru 2012, Hassan Ali pi program mana, di I-city atau dataran Shah Alam ?

Anonymous said...

12:04 PM,

Kamu yang bengap, wahai ultra kiasu. Kamu ukurkan gunanya surau dengan wang ringgit nilai konomi saja. Bukan saja bengap, tapi ngong jugak kamu.

Kamu tak sedar ke bahawa dah beribu tahun maanusia berperng pasal agama? Kristian, Islam, sekarang Yahudi dan Islam di Palestine? Kau boleh suruh Israel berhenti bina settlements baru di Palestine ka? Habis kenapa kau mahu tanah surau di majukan untuk shopping compleks? Islam ada di beri saham ke? Siapa yang dapat faedah wang ringgit dari shopping kompleks itu?

Tindakan MB Azizan manalah betul. Alangkan tutup pusat hiburan di bulan puasa, kena gertak saman dek Karpal Singh, berterabur tukar keputusan itu.

Kau nak Lihat islam ini sebagai agama untuk kemajuan ekonomi siapa? Slogan Kerajaan Pas "Kedah Sejahtera" itu untuk mensejahterakan rakyat bukan Islam? Biarkan rakyat Islam gigit jari? Ada rancangan nak beri majoriti financial benefit atau shop lot kpd orang Islam ke? Kalau ada, ngapa tak cakap? Korang dah cakap tak serupa bikin mcm DAP ke?

Sebelum ko nak marah yang mengkritik dan menentang tindakan MB Azizan, sila jaab so'alan aku tu terlebih dahulu.

Pilih lah, nak melebihkan faedah kapada ekonomi bukan Islam ke atau faedah kpd Islam? PAS parti Islam ke tidak? Apasal dah tak nampak Islam sekarang ni? Think positive and act smart .. islam juga mementingkan kemajuan ekonomi, tapi lebihkan ekonomi Islam lah. Sebab Islam agama negara ini. Dan orang Melayu Islam ada Kedudukan Istimewa di negara ini.

Kenapa baru sekarang sedar "Isu2 Negara Islam dan Hudud, memundurkan umat islam sendiri"? Habis, kenapa Nik Aziz pungut lagi Hukum Hudud dan cuba promosikannya di negara ini? Siapa yang menyebabkan umat islam di negara ini berpecah kalau tidak Pas, Pkr dan Dap?

Anonymous said...

Secara idealistik, PAS mahu negara Islam, DAP mahu Malaysian Malaysia. Tapi secara realistik real-politics gabungan parti dlm PR atau tahaluf dlm gerakan siasi massa,PAS dan DAP 'berkorban', mengambil pendekatan tengah.
Natijahnya, rakyat mempunyai pilihan untuk yg terbaik untuk mereka.
'Ultra-kiasu' hanya mainan politics of fear ala-ala BTN selama ini. Takut ultra-kiasu lebih dari takut kat kuasa kerajaan bumi dan langit.

Anonymous said...

cuba tolong fikir. budak2 melayu jantan betina yang berdemo itu adakah mereka benar2 keluar sebagai seorang pejuang. kalau betul2 seorang pejuang kenapa bila polis sampai lari berselerak sampai ada yang pecah kepala terlanggar dinding. itu polis belum pun tembak atau pukul dengan cota, dah lari lintang pukang. aku ingat kalau polis lepaskan tembakan, yang betina terkencing2 dalam kain punya lah takut.

piiraaahhh .. pejuang konon.

Anonymous said...

Paling tidak, segelintir mahasiswa itu sudah menang dlm perjuangan persepsi. Itu sudah cukup sebagai another pressure utk hapuskan AUKU.

Gen XY

Anonymous said...

12:32 PM,

DAP nyata mahukan Malaysian Malaysia. Tak pernah nafikan. Ulytra kiasu. Anti-Islam. Tak pernah nafikan. Mana taknya, sembur bulat bulat Hukum Hudud, tak mahu bincang pun.

Tapi Pas berpuluh tahun nakkan Hukum Hudud, Negara Islam. Kena sembur DAP, diam saja. Kamdian gugurkan Negara Islam. Pastu pungut balik Hukum Hudud dek Nik Aziz. Mana konsistenya? Nak tipu rakyat ka? Nak kelentong "penyokong tegar" Pas ka?

Anonymous said...

DAP nyata anti-Islam ?! Bermakna DAP anti perlembagaan,jika RT kata kerajaan kena bertegas keras, KDN bolehlah buat kertas kerja haramkan DAP yg anti-perlembagaan itu. Haram je, jangan duk buat lagu dendangan macam panggil suara kabar lama.

Anonymous said...

Gen XY

Ini Gen XZ lagi.

Mengarut lah kamu. Ini lagi berita menafikan ada kekejaman Polis yang kau tuduh liar semalam tu. Kau memang pembohong, pendusta, siapa mahu percaya apa kau cakap. General Korea Utara nampaknya kau ini.

Baca kepala berita ini:

New Straits Times

Video of UPSI student demo shows no police violence

Malaysia Star - ‎3 hours ago‎

PETALING JAYA: A video posted on YouTube of the demonstration early Sunday by student activists of Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) shows chaotic scenes as police try to disperse the group.

But no Police violence.

malaysian chinese said...

tukar yg salah, gantikan dgn yg betul!

LEBIH BAIK KITA PILIH YG BELUM TENTU BAGUS (PR), DPD PILIH YG SEMAKIN BASI (BN).

insaflah BN. BN yg patut berterima kasih kepada rakyat yg memberi undi selama 50 tahun ini. sudah muak melihat korupsi parti ni.

Anonymous said...

Aspirasi dan Perkasa berhimpun berdemo tak da yg cedera pulak. Double standard.

Gen XY

Anonymous said...

Hoi Mamat 12:59 PM,

Ko baca lah komen komen di atas dll yang banyak mengatakan DAP nyata anti-Islam.

Waah, kalo korang jadi Pemerintah, mapos lah rakyat, sikit sikit main haramkan parti saja.

Anonymous said...

Dah sahih anti-perlembagaan, haram je lah. Baru bertegas mcam mesej RT kali ini. Bahlol, lolo lolo.walilolo..

Anonymous said...

malaysian ultra kiasu chinese,

KALAU PILIH PR, JAHANAM LAH NEGARA. 3 TAHUN MERINTAH BEBERAPA NEGERI DAH BANYAK TAHI KELUAR. APA TAHI BN KELUUARKKAN, PR PUN KELUARKAN. LAGI LAMA, LAGI TERUK. ELAKKKAN PR.

insaflah ultra kiasu Malaysian Chinese. Kamu semua patut berterima kasih mendapat hak kerakyatan, hormatkan lah Kontrak Sosial. Umno yang setujukan korang dapat kerakyatan dan biarkan korang kaya raya. Tak cukup cukup lagi ke? Dah ultra kiasu, jangan melampau ultra kiasu pulak.

Anonymous said...

Gen XY 1:03 PM

Bodoh lagi ko.

Kan bermacam media massa kata tak ada Police violence di demo di UPSI tu? Tak faham ke?

Ko tak ingat Mat Sabu dan Anwarul al Juburi (pangkat Mat Sabu beri) bergambar pakai bengkong leher, cedera kononya di Bersih tahun lalu? Pembohong nak rak, kata orang.

Apa plak double stndad, Mamat ha?

Anonymous said...

1:06 PM

Lolo tu nama orang ke? mcm Wakil Rakyat ke ADUN Pas dulu tu? Dah meninggal dunia kan dia? Buat apa ko nak main mainkan nama dia. Tak baik. Walau pun dia Pas. Kan dia dah meninggal dunia.

Anonymous said...

Anon 1230

Saya kata perkara yang betul. Tapi nampaknya awak tidak boleh terima.

Saya tidak kata hanya mesjid dan surau tidak bawa keuntungan ekonomi. Saya kata semua rumah ibadat.

Pada saya kalau mahu sembahyang, diam2 sembahyang di rumah lagi baik. Kita lebih dekat dengan tuhan. Kalau terlalu ramai tuhan pun tak tahu mana satu mahu dengar apa. Itu orang minta ini, ini orang minta itu. Tuhan pun mungkin jadi pening kepala.

Awak hanya kira peluang ekonomi untuk islam sahaja. Sangat tidak adil awak kalau macam itu.

Mahu ingat lah kawan. Bila terjadi shopping complex, semua bangsa pun boleh niaga, semua agama pun boleh cari makan. Awak kata cina akan dapat lebih peluang untuk niaga, off course lah kawan. Sewa shopping complex memang mahal, cina mampu bayar mahal tapi melayu tak mampu, so itu awak kena terima hakikatnya. Tak kan lah kepada cina ambil sewa satu ribu, dengan melayu ambil sewa tiga atau lima ratus sahaja. Kalau taukey shopping complex itu orang melayu pun dia tak boleh buat macam itu, itu kerja orang gila.

Baik peluang niaga lebih memihak kepada orang cina di shopping complex. Tetapi awak lupa peluang kerja pula lebih memihak kepada orang melayu. Anak orang melayu Pas, anak orang melayu Umno, anak orang melayu PKR dapat peluang kerja jadi pembantu kedai dalam shopping complex itu. Apakah ini bukan faedah yang dapat dinikmati oleh orang islam juga ?

Bayang kan jika surau itu masih juga surau sampai 200 tahun lagi, cina tak dapat apa2 untung, melayu pun sama tak dapat tumpang cari makan. Kamu hanya tahu kutuk Kerajaan Pas Kedah tidak bawa apa2 kemajuan kepada rakyat negeri Kedah. Tapi bila MB Azizan mahu buat sedikit pembaruan mengurangkan bilangan rumah ibadat untuk kemajuan ekonomi orang islam sendiri, awak orang melayu yang tidak suka Pas sudah macam kena histeria.

Hallo kawan. Awak mahu ingat. MB Azizan fikir win-win situation. Cina dapat meniaga, melayu dapat tumpang cari makan. Okay apa itu macam.

Jangan terlalu fanatik kepada islam lah. Saya pun ada agama macam awak juga. Orang lain maju kamu orang tidak senang hati. Tapi kamu sendiri siang malam masih mahu fikir isu2 yang lapok.

Saya secara peribadi nampak kamu orang melayu fikiran banyak sempit. Kamu melayu bawa isu Negara Islam, Hudud, cop orang itu ini tolak islam. Bagi saya no economic value at all.

Jangan lah sakit hati bila orang cina kuasai 80% ekonomi. Kami tak curi siapa2 punya pun, kami berusaha sendiri. Melayu tak maju dalam ekonomi kerana pemimpin melayu kebanyakannya lebih pandai cakap agama saja, soal ekonomi almost zero knowledge.

Minta maaf kalau saya sebut, pemimpin melayu hanya tahu sebut Negara Islam, Hudud, Tolak dan terima islam .. sudah ribuan kali mereka sebut, macam burung kakak tua yang tahu sebut perkataan itu sahaja, lain perkataan mereka tidak tahu.

Usaha MB Azizan bawa perubahan kepada corak pemerintahan islam adalah bersesuai dengan kehendak masa kini. Semua rakyat Kedah apa bangsa dan apa agama sepatutnya terima kasih kepada MB Azizan.

Saya harap awak juga bersama dengan saya. Think positive and act smart. Negara Islam and Hudud will not make us competative to the outside world.

Anonymous said...

Nak tahu ada taik lembu atau tidak, tengok laporan audit negara.
Jangan hanya baca Utusan Malaysia dan Harakah.

Anonymous said...

"jangan terlalu fanatik dengan Islam' ?!. what a klise ? Islam itu bukan sekadar agama, ianya ad-din, sebab tak jumpa ad-din kerana hati kotor yg jadi stereotype agama itu jumud mcm kata-kata tokoh-tokoh ultra logic-secular-liberalist.

Rawang said...

Apa pun yang diperkatakan oleh Dr.Ridhuan itu samada suka atau tidak itulah sebenarnya hakikat yang sedang berlaku dan proses ini bergerak seperti api dalam sekam.

Jika orang-orang melayu dan Islam dinegara ini masih lagi tidak mahu sedar dan terus menebal dengan sikap tak apanya,terus bersaing dan bercakaran sesama sendiri merebut kuasa dan pengaruh maka akhirnya walaupun melayu dikatakan memang juga namun yang menang menjadi arang yang kalah tetap menjadi abu.

Anonymous said...

Wahai ultra kiasu 1:21 PM,

Kau kata "Kalau terlalu ramai tuhan pun tak tahu mana satu mahu dengar apa. Itu orang minta ini, ini orang minta itu. Tuhan pun mungkin jadi pening kepala." Nyata kamu ultra kiasu yang percayakan banyak Tuhan. Padanlah kau tak kisahkan nilai agama.

Kata seorang Professor yang mengkaji kebudayaan Cina, orang Cina biasanya praktikkan 3 agama dalam masa yang sama - Conficianism, Taoism dan Buddhism. Tapi kau tak boleh memperkecilkan Islam di negara ini. Sebab Islam adalah agama negara ini. Nyata di sebut di Perlembagaan negara. Ada ngarti?

Aku tuduh kau hanya kira peluang ekonomi untuk bukan Islam, kau tuduh aku sebaliknya plak. Kata tak adil plak. Kau tahu ka apa makna adil? Dalam vokabulary korang, ada perkataan adil ka? Kalu ada, apasal tak hormatkan Perlembagaan yang nyata telah dipersetujui secara demokratik di Parlimen 54 tahun dulu?

Kupa warak ko. Aku dah tanya ada janji nak beri kemudahan berniaga kpd Islam ke. Ko tak jawab, hanya kata semua bangsa pun boleh niaga. Siapa pun tahu, Mamat ultra kiasu. Tapi korang tak pedulikan sama ada Melayu Islam ada kemudahan, kemahiran berniaga atau tidak. Main nak sama rata, tak pedulikan Kedudukan Istimewa Melayu. Tak hormatkan Perlembagaan juga lagi. Tak pedulikan Kontrak Sosial.

Ko senang senang cakap "so itu awak kena terima hakikatnya." Aku pun boleh senang cakap: kalo kamu tak mahu hormatkan Perlembagaan negara, tak pedulikan Kedudukan Istimewa Melayu, kamu boleh berambus dari negara ini, cari negara yang Perlembagaannya ko boleh hormatkan. Amacam, sedap tak dengar apa aku cakap sebagai timbal balas apa ko cakap? Itu fair kan? Amacam, ada perkataan itu dalam kamus kamu?

Tiada so'al mengurangkan bilangan rumah ibadat untuk kemajuan ekonomi orang islam sendiri. Dia takda cakap pasal memajukan ekonomi orang Islam. Kamu saja nak kelentong, menipu. Supaya bila sudah jadi korang saja yang maju. Azizan tau apa? Karpal gertak saja, bertempiar tukar keputusan.

(Bersambung)

Anonymous said...

(Sambungan untuk Ultra Kiasu)

Bukan Hallo kawan, tapi boo boo ultra kiasu. Awak mahu ingat: MB Azizan tak tahu fikir win-win situation. Dia fikirkan nak ambik hati Cina saja. Nak undi. Banyak orang Kedah dan menyinga dengan dia. Dan Exco dia.

Ya, memang korang ultra kiasu mahu apa ko cakap - "Cina dapat meniaga, melayu dapat tumpang cari makan." Korang yang kaya raya, Melayu yang merayap. Okay kupra worak itu macam.

Ko Jangan terlalu fanatik ultra kiasu lah. Kamu praktik 3 agama sekali gus. Apa yang convenient untuk kamu. Tak mahu ketinggalan, tak mahu kalah. Nak tentu tak mahu ketinggalan, ambik 3 agama sekali. Itu yang di panggil ultra kiasu. Itu korang punya pasal lah. Tapi jangan cakap aku fanatik. Kamu yang bukan saja fanatik, tapi juga ultra kiasu teramat sangat. Siang malam mahu ultra kiasu, sentiasa fikirkan apa lain korang boleh dapat, sampai tak tidur. Pastu tuduh orang mahu fikir isu2 yang lapok, kononnya. Haiyyya, apa ini maciam ultra kiasu.

Aku secara peribadi nampak kamu orang Cina DAP fikiran banyak melampau. Sampai mencetuskan pergaduhan kaum 13 Mei 1969. Ingat, masa itu Melayu belom ramai yang ada pelajaran tinggi. Sekarang dah ada lebih, boleh menjawab, menepis dan menangkis apa korang cakap.

Ko tuduh PAS jugak fikiran sempit. Ko kata "Kamu melayu bawa isu Negara Islam, Hudud, cop orang itu ini tolak islam." Memang lah Bagi kamu no economic value at all. Sebab kepala kamu tak tahu lain asyik nakrebut segala apa kekayaan yang ada di negara ini. Tak pedulikan orang lain. Itu pasal aku cakap ko patut berambus dari negara ini.

Ko kata lagi "Melayu tak maju dalam ekonomi kerana pemimpin melayu kebanyakannya lebih pandai cakap agama saja, soal ekonomi almost zero knowledge." Kepala hotak kamu. Melayu sudah ada 18 % kekayaan korporat. Walau pun masih kekurangan, terutama dalam lain lain bidang ekonomi. Orang PAS yang sokong DAP pun ko tak pedulikan. Apa jenis ahli DAP macam ini?

Cakap senang senang, pastu ko "Minta maaf kalau saya sebut, pemimpin melayu hanya tahu sebut Negara Islam, Hudud, Tolak dan terima islam .. sudah ribuan kali mereka sebut, macam burung kakak tua yang tahu sebut perkataan itu sahaja, lain perkataan mereka tidak tahu." Sekali lagi aku cakap, jenis ko ini memang perlu berambus untuk keamanan negara ini.

Think positive and act smart, Mister extreme ultra kiasu (double whammy there!). Do put it into your blasted head that life in this country called Malaysia is not only a matter of "make us competative to the outside world."

We first must make sure of long term harmony, peace and stability. Only then can there be long-term prosperity. No prosperity can come about with the likes of 13 May. People like you will contribute to causing that. Like that caused by DAP in 1969. Remember that. Otherwise, scram. You deserve that word. Just read back what you wrote.

Anonymous said...

Yang selalu cakap pasal lembu ialah Cina ultra kiasu DAP. Di 1:30 PM, di kata "Jangan hanya baca Utusan Malaysia dan Harakah."

Nyata PAS pun di kejinya. Pada hal PAS tungkus lumus sampai hilang maruah nak sokong DAP. Itu lah pelampau ultra kiasu DAP. Mana tak anti-Melayu dan anti-Islam macam itu.

Anonymous said...

Ultra kiasu DAP
yang di jawab sampai
jawapan bersambong,

Kau agaknya ada satu lagi Tuhan - mata wang.

Anonymous said...

Kita tahu Umno berfikir mereka boleh merampas kembali Kedah pada PRU 13 nanti. Itu fikiran Umno. Tetapi kita fikir Pas akan terus perintah Kedah.

Kelantan di perintah oleh Pas. Kedah juga sama. Tapi kedua2 negeri itu mempunyai MB yang datang dari parti yang sama tapi tak sama kepala.

Masa Nik Aziz sibuk mahu laksana Hudud di Kelantan, MB Azizan tahu menjaga sensitiviti rakyat Kedah yang berbilang bangsa dan agama. Azizan terus terang kata dia tiada hasrat untuk Hudud di Kedah. Kami yang bukan islam rasa lega.

MB Azizan boleh diterima oleh bukan melayu bukan islam di Kedah. MB Azizan tidak menunjukkan minat untuk Negara Kebajikan dan Hudud seperti lain2 pemimpin Pas khasnya Nik Aziz dan Hadi Awang.

Kami orang cina rasa lebih sesuai dengan cara MB Azizan daripada cara Nik Aziz dan Hadi Awang. MB Azizan agak moderate sedangkan Nik Aziz dan Hadi Awang nampak sangat extreme kepada islam. Walau pun dibantah oleh sekutu utama PR iaitu DAP, mereka berdua masih dengan agenda Negara Islam dan Hudud tanpa memperdulikan perasaan kami yang bukan islam. Memang wajar bila dibantah oleh Karpal Singh " over my dead body ", memang itu lah amaran yang paling berani daripada kepimpinan DAP. Nik Aziz selepas itu sudah jarang sebut Hudud.

Hadi Awang cuba mengelirukan kami yang bukan islam bila tukar Negara Islam kepada Negara Berkebajikan. Tetapi negara kebajikan mereka tidak ikut acuan sekular, sebaliknya ikut acuan islam. Kami sedar Hadi Awang cuba bermain dengan istilah untuk mengelirukan kami. Mungkin dia ingat kami yang bukan islam mudah untuk ditipu.

Di Kedah, memang tak boleh nafi Pas naik kerana sokongan pengundi bukan islam. Sekiranya MB Azizan adalah seperti yang ada pada hari ini, sukar bagi Umno untuk menggugat keduduakan Pas di Kedah. Bukan orang melayu sahaja yang tidak merasai apa kesulitan bila MB Azizan jadi MB, malah kami yang bukan islam juga rasa tidak perlu untuk Pas digantikan dengan Umno.

Umno mungkin under estimate. Kamu yang bukan islam boleh menerima cara MB Azizan mentadbir tetapi kami gerun dengan cara extreme Nik Aziz dan Hadi Awang.

Nik Aziz dan Hadi Awang macam burung kakak tua. Mereka tidak tahu sebut lain, hanya tahu sebut Pas untuk Negara Islam dan Hudud, itu lah matlamat Pas. Kami tidak nampak cahaya ekonomi dalam cara Nik Aziz dan Hadi Awang, tetapi MB Azizan lebih terbuka, kami masih boleh meneruskan hidup seperti masa Kedah di perintah oleh Umno (BN).

Kepada Nik Aziz dan Hadi Awang, kami ingin bertanya, apakah jika tidak ada Negara Islam dan Hudud, rakyat tidak akan maju dan negara kita tidak akan membangun setanding dengan negara2 jiran. Singapore bukan Negara Islam dan tidak laksana Hudud, jauh lebih ke depan daripada Malaysia.

Adakah Nik Aziz dan Hadi Awang ini adalah dua ekor burung kakak tua yang memang di latih oleh parti Pas untuk bercakap Negara Islam dan Hudud saja, tetapi tidak tahu langsung menyentuh kemajuan ekonomi rakyat dan negara amnya.

Saya tidak dapat membayangkan, apa akan jadi kepada kemajuan ekonomi yang selama ini kami orang cina nikmati jika Nik Aziz dan Hadi Awang memegang teraju negara. Adakah ia akan berkembang atau menguncup kerana kedua2 pemimpin ini memberi fokus yang lebih kepada mengislam negara dan menghududkan undang negara. Anda boleh bayangkan sendiri ...

Anonymous said...

2:32 PM

"Kita" tu siapa? Termasuk Umno dan aku ke? Tak betul. Umno dan aku langsung tak fikir begitu. Kedah akan balik ke BN di PRU13.

Tak faham BM ke? Dulu sekolah Cina ke? Kesian.

Anonymous said...

210

Susah mahu explain dengan orang macam awak.

Ya memang saya ultra kiasu (awak yang gelar). Saya terima Pas tapi bukan semua, Negara Islam dan Hudud, saya juga seperti Karpal Singh, LKS dan LGE tetap bantah.

Kalau kamu baca posting terbaru, bukan kah saya kata kami tahu negara kebajikan itu cuma trick daripada Pas sahaja untuk menarik sokongan daripada kami yang bukan islam.

Kami yang bukan islam tidak mahu negara ini jadi seperti Afghanistan dengan Taliban. Hari2 fikir nak berperang, bila pula kita nak fikir untuk kemajuan ekonomi. Adakah pada pendapat kamu Afghanistan itu sebuah negara yang patut menjadi contoh kepada Malaysia ? Adakah kamu mahu Malaysia jadi seperti Afghanistan ?

Orang Melayu dan islam mungkin rasa tenang tengok yang berlaku di Afghanistan, tapi kami yang bukan islam rasa tenat jika keadaan di Afghanistan berlaku di negara ini.

Kami yang bukan islam tidak mahu negara islam dan hudud, kami selesa dengan bentuk negara yang ada hari ini. Tetapi kami tidak mahu ada unsur penyelewengan keatas harta rakyat seperti yang berlaku sekarang.

Kami boleh bersetuju dengan Pas atas dasar matlamat menghentikan penyelewengan harta rakyat oleh pemimpin negara, tapi bukan atas matlamat hendak menjadikan negara ini sebuah Negara Islam dan Hudud menggantikan undang2 jenayah yang sedia ada.

Hallo kawan. Jangan terlalu emosional. Berbahas biarlah cara yang berhemah. Kamu seorang islam, kamu kena jaga maruah dan adab agama kamu bila berbahas dengan orang yang tak sama agama dengan kamu.

Anonymous said...

Hah, bukan saja DAP bergaduh sesama sendiri, PAS pun begitu juga. Orang Cina Kedah pun benci PAS Nik Aziz dan Hadi Awang. Dan tak sokong DAP yang sekutu dengan PAS. Seperti nyata di kata di komen 2:32 PM itu.

Mana boleh PR sampai ke Putrajaya. Tak usah harap lah. Orang Cina yang PAS kejarkan undinya pun nyata tak sokong PAS.

Yang Cina di Kedah sokong Azizan tu tak khuatir. Kita tahu (aku tak salah pakai istilah kita disini sebab banyak penyokong BN di sini dan aku tujukan kapada mereka) bahawa majoriti di Kedah ada lah Melayu. Dan mereka sudah lihat tindak tanduk Azizan dan Exconya. Ada banyak komen di pos yang lalu mengatakan Exco PAS bini orang pun di sebat. Melayu Kedah tak tahan dengor berita itu.

malaysian chinese said...

anon 1.12pm

"Umno yang setujukan korang dapat kerakyatan dan biarkan korang kaya raya. Tak cukup cukup lagi ke? Dah ultra kiasu, jangan melampau ultra kiasu pulak."

nenek moyang saya sampai di tanah melayu sebelum umno ditubuhkan. kenapa pula nak berterima kasih kpd umno? saya dilahirkan di malaysia sah sebagai warganegara di bawah di bawah perlembagaan... bezanya cuma saya bukan bumiputera, semacam dengan Dr. RT. Mungkin Dr. RT dah bertukar jadi bumiputera. hehe.

kaya-raya tu bukan diberi oleh umno. sama juga kaya-raya orang2 melayu, india, cina, kurus, gemuk, panjang, pendek, bermisai, tak bermisai. semua rakyat negara diberi PELUANG yg sama-rata (hampir sama-rata) oleh undang2 untuk mencari kekayaan, bukan tengok warna kulit. jadi kaya ke tidak, itu rezeki dia. macamlah DS Khir Toyo, berusaha sangat dan dapat rumah istana dia (walaupun sudah disita), tapi ini rezeki dia, kita tidak dapat menghalang dia daripada mencari kekayaan dia.


kontra dengan hujah anon di atas:

kami dah bagi umno undi dan kaya raya, tak cukup-cukup lagi ke? dah ultra korup, jangan melampau ultra korup pulak!

hahaha...

1malaysia!

Anonymous said...

249

Kamu tanya saya "kita" itu siapa ?

Saya mahu ajak kamu berfikir secara yang waras. Kamu kata Kedah akan di rampas oleh BN. OK, tapi faktor apa yang boleh menjatuhkan Pas ?

Isu surau jadi shopping complex ?

Saya fikir jika pemimpin Umno baca pejelasan saya untuk menyokong tindakan MB Azizan, mereka juga akan bersetuju dengan saya. Malah kalau setiap orang Umno terbaca tulisan saya, mereka pastinya menerima hakikat bahawa jika surau itu masih jadi surau tiada apa nikmat ekonomi yang dapat mereka kecapi untuk mengubah keadaan hidup mereka berbanding dengan daripada sebuah surau yang usang bertukar menjadi sebuah shopping complex.

Hanya kamu yang tidak mahu menerima hakikat. Minta maaf, melayu tidak akan berubah dari segi ekonomi jika tidak mahu menerima cara orang cina berfikir. Semakin kuat melayu meletakkan kelemahan ekonomi mereka kerana ultra kiasu maka semakin kuat ultra kiasu akan berusaha untuk menguasai kalau boleh 100% ekonomi negara ini (itu pendapat peribadi saya), saya tidak tahu orang cina lain ingat macam mana.

Tidak apa. Kamu boleh terus dengan agenda negara islam dan hudud kamu, mana lah tahu kalau dua istilah keramat itu boleh mengubah keadaan ekonomi orang melayu di negara ini.

Ayuh kawan, kita sama2 berlumba di trek ekonomi supaya kamu orang melayu tidak sakit hati kepada kami bila melihat kami maju ke hadapan meninggalkan kamu jauh di belakang.

Think forward, do not think backward my friend.

Anonymous said...

'kami orang cina maju sebab usaha kami sendiri'???????

cina pun sama otak sempit. gua nak tanya lu, siapa yang bagi lu lesen berniaga? siapa yang menyediakan kemudahan infrastruktur untuk lu berniaga? siapa yang bangunkan pekan, kota, atau bandar supaya lu cina boleh duduk dan berniaga? siapa yang tarik pemodal dan pemaju dari luar negara untuk menjana pertumbuhan ekonomi supaya lu boleh berniaga?

lu jangan buat2 pandai lu pikir lu usaha sendiri baru maju.padahal pemimpin2 melayu yang buat malaysia ni jadi maju. lu cuma tau berniaga, bisnis ja.

Anonymous said...

303

Orang Cina Kedah pun benci PAS Nik Aziz dan Hadi Awang. Dan tak sokong DAP yang sekutu dengan PAS.

Saya hanya kata saya tak suka cara Nik Aziz dan Hadi Awang. Tetapi saya tidak kata saya tidak sokong DAP sekutu dengan Pas.

Lemah sungguh bahasa melayu kamu. Kurang penguasaan rupanya kamu, sedangkan kamu seorang melayu.

Saya sokong DAP sekutu dengan Pas. Mereka perlu memerlukan antara satu sama lain. Pas mahukan undi orang cina. DAP pula mahukan undi orang melayu. Pas mahu Umno turun, sedangkan DAP mahu BN turun. Matlamat kedua2nya adalah sama.

Kamu mungkin cetek political strategi. Pas tanpa sokongan orang cina, tiada jaminan capai kejayaan. DAP tanpa sokongan orang melayu, juga tiada jaminan kejayaan. Begitu juga dengan Umno, sokongan cina dan india adalah talian hayat kepada Umno. Sama juga dengan MCA, Gerakan dan MIC, tanpa sokongan orang melayu, mereka setakat mimpi di siang hari untuk jadi wakil rakyat (tsunami 2008 sebagai rujukan)

Anonymous said...

322

'kami orang cina maju sebab usaha kami sendiri'???????

Ya memang benar. Kami tidak minta tongkat atau subsidi.

Kamu ungkit pasal kemudahan asas, pekan dan bandar. Saya tak faham, apa benda ini.

Kamu seperti marah saya sokong MB Azizan. Itu hak saya, kerana dia tak sama dengan Nik Aziz dan Hadi Awang. Jika Nik Aziz atau Hadi Awang di pilih oleh Pas jadi MB, tidak apa, saya lebih rela BN pegang teraju Kedah.

Sekarang kamu jelas tak. Saya sokong Pas selagi Pas sesuai dengan selera saya. Jika Pas sudah tak sesuai dengan saya, saya takj rugi apa2 untuk angkat BN naik di Kedah.

Please lah. Berhujah biar lah rasional sikit kawan.

Anonymous said...

2:58 PM

Tak Susah mahu explain. Awak cakap berhemah, aku berhemah. Kalau tak, aku pun tak. Aku belajar cara begitu dengan korang jugak. Two can play the same game.

Terima tak terima Pas, Negara Islam dan Hudud, itu kau punya pasal. Itu PAS punya idaman. Aku nak kasi tau korang anti-Islam saja. LKS dan KS bantah bukan berhemah. Macam meludah saja. Langsong tak mau runding. PAS dah beri mcm mcm penerangan.

Kalau kamu kata negara kebajikan itu cuma trick daripada Pas sahaja, itu pun korang punya pasal. Aku cuma nak tunjuk bahawa korang tak ada hati perut dengan PAS yang bertungkus lumus nak ambik hati korang, korang langsong tak peduli. Kesian PAS. Sampai hilang maruah korang buat.

Siapa cakap "Hari2 fikir nak berperang"? kau cakap main lepas saja lagi, nanti aku pun akan buat begitu. Awas lah. Aku tak nak layan so'alan kamu fasal Afghanistan. Itu antara kamu dengan PAS.

Fasal "penyelewengan keatas harta rakyat", ingatlah bahawa Pakatan Rakyat pun ada penyelewengan itu.

Kalau kamu bersetuju dengan Pas atas dasar matlamat menghentikan penyelewengan harta rakyat, suruhlah PAS Kedah hentikan tanah rizab Melayu dimajukan, di jual 40% kapada bukan Melayu.

Aku nampak emosional ke tidak bergantung kapada apa ko cakap. Ko berhemah, aku akan respon berhemah. Kamu nak khutbah kapada aku fasal jaga maruah dan adab agama aku, aku cakap kamu boleh terjun laut Cina.
Bila keluar komen di sini, jaga jaga lah apa kamu cakap. Ingat, yang baik di balas baik. Yang tidak, di balas sama jugak. Itu cara 2012. Dan 2000 tahun yang lalu. Ada ngarti?

Anonymous said...

3:16 PM

Kalau dah ultra kiasu tu, memang tak mahu akui bahawa, tak kira bila nenek moyang kamu sampai di tanah melayu. Pentingnya umno setujukan di masa rundingan MNerdeka dan hak kerakyatan nenek moyang kamu di masukkan ke dalam Perlembagaan.

Tak nampak kah kamu hal itu? Aku kata bodoh, kau marah.

Selepas aku baca bahagian bawah komen ko baru aku sedar ko budak Cina ultra kiasu DAP yang selalu ungkitkan RT di sini. Sepatutnya aku tak payah respon pemikiran cetek kamu.

Anonymous said...

433

Mahu ingat kawan. Yang kata DAP sudah terima perjuangan Pas, ada lah pemimpin Pas sahaja. Tetapi pemimpin DAP tidak pernah sama sekali membuat kenyataan "kami menyokong perjuangan Pas" melainkan Pas gugur penubuhan negara islam dan perlaksanaan hudud.

Kalau kamu ada dengar atau terjumpa kenyataan DAP yang kata mereka sokong perjuangan Pas, beri tahu saya blog mana atau media mana.

Kalau pemimpin Pas yang heboh baritahu melayu bahawa DAP sekarang sudah terima perjuangan Pas, itu boleh senang2 dapat saja.

Tetapi saya tegaskan " we will NEVER accept the islamic state and islamic law in this country ".

Jika kami mengundi Pas, jangan lah mereka perasan kami sokong perjuangan mereka. Kami undi Pas kerana matlamat Pas dan DAP adalah sama. Setakat itu sahaja sokongan kami kepada Pas.

Kami perlu jelaskan kerana sekarang bila hampir2 dengan PRU ada komponen BN yang menyebarkan cerita kononnya kami telah menggadaikan prinsip perjuangan kami kepada Pas. Which is VERY wrong. Kalau dahulu Karpal juara membantah Hudud tetapi sekarang apek itu pula mahu beritahu orang kami bahawa parti dia bantah Hudud dan DAP tidak kerana takut kepada Pas. Itu apek silap sangat banyak, semua rakyat tahu siapa yang paling berani membantah Hudud.

Saya lihat sudah ada dikalangan orang kami sendiri yang anggap bila kami setuju dengan Pas pegang Kedah, itu makna kami sokong perjuangan Pas untuk Negara Islam dan Hudud. Penyebaran cerita seperti ini adalah palsu.

Kami tetap menyokong MB Azizan selagi dia bersih memimpin negeri Kedah. Isu surau tidak ada kena mengena dengan kami.

Anonymous said...

3:18 PM

Siapa cakap melayu tidak akan berubah dari segi ekonomi jika tidak mahu menerima cara orang cina berfikir. Kamu ultra kasu saja yang cakap.

Tak faham apa makna "Semakin kuat melayu meletakkan kelemahan ekonomi mereka kerana ultra kiasu". Kamu ultra kiasu boleh "berusaha untuk menguasai kalau boleh 100% ekonomi negara ini". Tapi pemikiran kamu sudah melampau. Kalau kamu fikirkan 100%, bermakna yang Melayu ada sekarang pun kamu mahu rampas. Itu pasal aku cakap kamu perlu berambus dari negara ini supaya aman di sini. Ingat, kalau halang Melayu dalam ekonomi, akan timbul lagi peristiwa 13 Mei. Percayalah. Peristiwa 1969 telah menimbulkan DEB. Kalau berlaku lagi, tak tahu apa akan timbul. Elakkan lah. Perlu padang di sama ratakan untuk harmoni dan keamanan di negara ini.

Kamu kena Think forward. Ada harmoni, ada keamanan, ada cerah masa depan anak cucu.

Anonymous said...

3:22 PM

Aku sokong apa ko cakap.

Pendek kata, Melayu sudah beri Tongkat kpd Cina sejak Menteri Larut Long Jaafar dan temurunnya Ngah Ibrahim di abad 19 lagi. Sampai sekarang. Vincent Tan dah dapat tongkat besar lesen loteri dari Daim Zainuddin, dah kaya raya, masih nak lagi lesen judi bola sepak dari Najib.

Cerita tak tahu had, tak tahu berterima kasih. Bak kata Nik Aziz, pergi jahanam punya jenis.

Anonymous said...

3:32 PM

Tengok cara kamu cakap. Mengata "Lemah sungguh bahasa melayu kamu. Kurang penguasaan rupanya kamu, sedangkan kamu seorang melayu." Tapi kamu suruh orang berhemah. Kepala hotak kamu. Kang kamu kata pulak beremosi. Lantak lah kamu. Kamu memang jenis yang patut di halau keluar dari negara ini. Amacam, berhemah tak?

Bodoh lah kamu mengulang apa yang kamu kata kpd aku. Siapa pun nampak bahawa Matlamat DAP dan PAS kedua2nya adalah sama. Tak pernah dengar ke orang kata korang "marriage of convenience"? Bila PAS sedar nanti, bercerai lah.

Jangan cakap cetek political strategi la, Mamat. Pas tidak akan dapat sokongan orang cina. Kamu sendiri sudah cakap bangkangan kapada Hukum Hudud. DAP juga jangan harap sokongan orang melayu. Sebab Melayu sudah tau sejak lama dahulu DAP anti-Melayu dan anti-Islam.

Anonymous said...

Ini berita baik.

Raja Petra Kamarudin (Malaysia To Day) kata Kerajaan Selangor korap. Dia kata beberapa peniaga Cina di Selangor komplen kapada dia mereka kena keluarkan wang “under-the-table” untuk berurus dengan Kerajaan Selangor, dan korapsi masih berleluasa di sana.

MB Khalid menyinga sampai gagap orang tua tu. Kesian.

Mana budak Cina ultra kiasu yang tak habis habis keluar fasal lembu. Tak lama lagi mesti dia keluar. Takpa lah dia keluar - dia mesti baca fasal rasuah di Selangor ini.

Anonymous said...

UMNO yang asal terkbur setelah UMNO B ditubuhkan. Sejak itulah, UMNO semakin menyimpang dari objektif asalnya. Hari ini ini
"Former Pulau Manis Umno assemblyman Mohd Ariff Sabri Aziz and Negeri Umno veteran Aspan Alias (photo) have joined DAP".

Biar betul nie.

pro bakri musa said...

A very well written and articulate article by a truly globalised Malay, Dr. Bakri Musa.

http://www.bakrimusa.com/archives/malaysia-in-the-era-of-globalization-95

Contrast his thought with the jaguh-kampung-syiok-sendiri Prof. (kangkung) Dr. Ridhuan Tee Abdullah

Hah!

Anonymous said...

Satu lagi terkorban walau pun PRU13 belom di umumkan - Haris Ibrahim, Presiden Malaysian Civil Liberties Movement (MCLM). The story is ended before it's begun.

Dia letak jawatan. Katanya sebab pendapat yang di keluarkan oleh Pengerusi MCLM, Raja Petra Kamarudin (RPK), di akhbar perdana semalam. RPK kata MCLM dah buat keputusan tidak akan meletak calon di PRU13. Haris tak setuju. RPK juga kata cara revolusi Mesir tak sesuai di Malaysia kerana keadaan berbilang bangsa. Orang Cina tak mahu pertukaran cara Tahrir Square, katanya.

Marah Haris Ibrahim fasal dua perkara ini. Dia tak suka RPK masih lihat rakyat negara ini sebagai Melayu, Cina, India, dll. Dia mahukan ini negara semua sama, macam DAP, tak akui Kedudukan Istimewa Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak, tak hormatkan Perlembagaan negara.

Padan lah dia di halau dari Sarawak dan Sabah, di benarkan cicah lapangan terbang Kuching dan KK saja. Tukar punya tukar, RPK tukar pendirian, Haris hilang jawatan. Jenis ini semua, ramai mcm itu pun takpa.

Anonymous said...

pro bakri musa

Sapa ni bakri musa? tak pernah dengor pun. Ko taknak cita, tak pasal aku nak baca di tempat lain.

Anonymous said...

7:38 PM

Tak faham apa kau cakap. Arif Sabri dan Aspan dah masuk DAP? Good riddance.

Tapi tadi aku baca si Mongkol cakap dia tak mahu komen pun spekulasi dia masuk DAP. Kalau dia mahu masuk DAP, ngapa dia segan nak sebut? Dia malu ke? Ada kemaluan ke orang mcm tu?

Anonymous said...

Hoooi orang orang PAS. Dengar lah apa ultra kiasu DAP cakap di komennya 4:59 PM itu. Nampak sangat korang hidung tak mancung, pipi tersorong sorong.

Islam 4ever said...

Selagi ultra kiasau dan sekutu-sekutunya pembangkang tidak melakukan rampasan kuasa dinegara ini "jika berani bermain api", selagi tulah aku tak percaya dengan perjuangan mereka dan mereka-mereka ini akan kekal begini berangan2 selama-lamanya tanpa arah dan lapar memecahi tembok barisan (BN) yang sangat kukuh membukti kehebatannya lebih 50 tahun. Yakinlah umno tunjangnya BN dengan dasar yang kukuh masih relevan dan berevolusi mengikut perjalanan masa dengan nafas iri hati setiap musuh-musuhnya seraya pebangkang hanya membuang masa dipenjuru yang kian songsang... menipu, membuat fitnah berlebih-lebihan dan mencaci tanpa sendawa, leka bermain majong sampai mereput dibawah meja, mereka bertiga takhenti berjudi mencari kuasa hingga rakyat terbuntang mata dengan strategi licik mereka. Ayuh melayu bangsaku bersatulah menangani seteru kamu, supaya kamu tidak hilang tempat kiblat mu. Allahhuakbar.

Anonymous said...

Sekarang ultra kiasu dan pandai gunakan roti sebagai senjata perkauman dan politik. Kalau roti Gardenia (Syed Bukhari) lawan roti Messimo (Robert Kuok), aku sokong Gardenia!

Ini sampai hasut orang boikot Gardenia dalam internet dan merata. Dasar tamak nak mampus! Dah jadi orang paling kaya di Malaysia (tu pun pakai tongkat!) masih nak bolot ekonomi.

Anonymous said...

Bila mereka main kasar, sabotaj perniagaan Melayu secara terus terang, cuba boikot roti Gardenia yang Melayu pegang saham, tidak ada cara lain bagi Melayu bertindak - boikot perniagaan mereka.

MULA BUY MALAY FIRST. SELAGI ADA BARANGAN DAN PERKHIDMATAN MELAYU, BELI MELAYU PUNYA.

Bila takda Melayu punya, baru beli mereka punya.

Contohnya:

Petrol & Membaikki kereta - Petronas dll yang Melayu punya

Kedai runcit - 711, Kedai 1Malaysia (Mydin)

Kelinik biasa, kelinik gigi

Lain lain perkhidmatan professional seperti peguam, akauntan, akitek (rumah baru, ubah suai), jurutera, juru ukur bahan (QS)

kontrekter (buat rumah baru, ubah suai, membaikki kerosakan), sewa lori (angkut mengangkut, pindah rumah)

catering makanan (jamuan)

Google perkhidmatan tersebut dan boleh dapat senarai Melayu punya.

Sila tambah senarai di atas.

Perhatian:

Mereka boikot atau tak boikot roti Gardenia, kita mesti sokong, bantu dan patronise perniagaan Melayu. Takda jalan lain bagi Melayu nak naik dalam bidang ekonomi melainkan Melayu tolong Melayu.

Lihat komen dari ultra kiasu di 3:18 PM di atas, dia mahu kontrol ekonomi negara ini 100%. Itu yang berani cakap. Yang lain diam diam, buat saja. Bahaya jenis itu. Bermakna apa yang Melayu ada sekarang akan di ambil mereka. Kita mesti usaha dengan gigih. Pertahankan dan majukan mana yang kita ada. Buat baru mana yang kita tak ada.

Melayu 60% jumlah penduduk negara ini. Besar jumlah purchasing power itu. Kalau Melayu tak tolong Melayu, siapa lagi nak tolong Melayu. Terutama ada antara mereka yang kempen boikot roti Gardenia kepunyaan Melayu.

Ali Mohd said...

3.57am,

Aku sokong cadangan kau. Kalau aku cina, aku akan meletakkan nama melayu sebagai pengusaha syarikat tu untuk mendapat sambutan orang melayu secara otomatik dan tidak usah beri perhatian kepada kualiti produk kerana orang melayu akan sokong buta saje asalkan ia berkaitan dengan nama Melayu.

Anonymous said...

Opphh! nak betulkan sedikit fakta, kedai 711 telah dibeli oleh Vincent Tan, daripada Antah Group. Jadi 711 bukan lagi kepunyaan Melayu beb.

Anonymous said...

Bila waswas, pergi tanya pekerja di kedai itu siapa punya kedai itu.

Aku selalu buat gitu di pam minyak selain dari Petronas yang namanya bunyi macam Melayu. Kalau bukan Melayu, tak dapat lagi lah dia duit aku.

Barang dia, duit aku. Aku punya hal lah siapa aku mau langgan. Terutamanya bila sudah rasis, ultra kiasu apa kejadah nya mereka itu.

Apa hal pun, aku nak tolong peniaga Melayu yang merangkak dan merepes di negaranya sendiri. Bangsa yang pandai niaga, kaya raya, bukan saja tak mahu tolong, tak peduli, ada pulak yang nak sabotaj.

1-2 sen aku kasi peniaga Melayu, ada juga sikit peluang boleh tukar keadaan. Sekurang kurangnya nak naikkan semangat peniaga Melayu itu bila nampak kita sokong dia. Kita mesti sedar perlunya tukar keadaan.

Anonymous said...

7:15 AM

Terima kasih kerana beri tahu tu, brader.

Siapa ada maklumat lain tolong lah beri tau.

Terutamanya tolong tambahkan senarai barangan dan perkhidmatan Melayu tu. Supaya pembaca Melayu sedar berapa banyak Melayu dah cuba berniaga walau pun tidak dibantu atau di beri kerjasama oleh jenis ultra kiasu.

Anonymous said...

Gomen mesti buat lagi mcm Pernas Trading buat dulu. Impot barang barang yang tak di kilang di sini, atau beli wholesale dari kilang kilang di sini, agihkan kapada peniaga peniaga Melayu. Beri kemudahan kredit dsbnya.

Seperti FAMA, patut usahakan beli hasil orang kampong, agihkan kpd peniaga pasar tani, pasar malam dsbnya. Sekarang durian tak laku, banyak buah di Perak. FAMA patut bantu jual, bikin fruits fair dsbnya, hebohkan di media massa, bila, di mana dll.

boikot said...

Baguslah kalau ramai orang Melayu di peringkat akar umbi nak boikot kedai orang bukan Melayu. Tapi amacam pulak pemimpin yang senang-senang bagi lesen judi, lesen arak, IPP, media (Astro?) kepada orang bukan Melayu.

Adakah rakyat Melayu masih sanggup mengembalikan pemimpin sedemikian ke pucuk kepimpinan negara? Tepuk dada, tanya selera.

boikot said...

Massimo currently offers a normal-sized wheat germ loaf and a longer white loaf at RM2.50 and RM3.40 while Gardenia’s equivalents are priced at RM3.20 and RM3.35 respectively.

Harga roti Gardenia walaupun 28% lebih mahal, tetapi orang Melayu diseru wajib sokong Gardenia.

Lojik atau tidak, itu tak penting. Ok?

Anonymous said...

Pernas trading dan kemudahan kredit oleh kerajaan?

Pergilah buat kajian kenapa Pernas trading runtuh dan gagal.

Lebih baik terus bagi wang saje.

Anonymous said...

Kerana roti gardenia, kamu orang melayu mula menunjukkan karektor rasis kamu yang sebenarnya.

Ini perang dunia perniagaan. Tidak ada paksa memaksa. Lu suka lu beli. Lu tak suka jangan beli. So apa masalahnya.

Kempen by malay first, ini sudah rasis.

Anonymous said...

Kadang2 nak cakap orang cerbi, tak la berapa sangat. Yang bodoh pula berlambak. Apa pasal nak bimbang pasal benda 2 3 ringgit bila ada sedikit Blogger disini mampu ditipu rm250 juta pun tak rasa ape2? Mungkin pasal penipu tu beragama Islam kot. masih lagi menyokong dan menjilat jari kaki pompuan jahanam mamak lagi.

Anonymous said...

Komen oleh penama boikot dan seterusnya hanya cuba hijack perbincangan kita BUY MALAY FIRST.

Dia mesti jenis budak Cina ultra kiasu DAP.

Pedulikan. Sekel 1-2 kali kepala dia, pastu kita teruskan perbincangan kita BUY MALAY FIRST.

Perkara ini masih dalam rangka tajuk "Tukar atau ditukar." Kita mesti tukar keadaan. Kalu tak nanti di tukar negara ini jadi negara lain. Na'uzubillah.

Anonymous said...

FAMA sudah di beritakan minggu lalu offer sesiapa nak buat durian party RM15 seorang, minima 50 orang, boleh hantar durian ke rumah.

Ini tak cukup. Mungkin tak viable pun. Siapa yang mahu durian party 50 orang? Orang banyak duit diam di rumah besar, kawasan rumah mewah, ada omputih, tak suka bau durian, komplen.

Kenapa FAMA tak buat kempen makan durian, siapkan doktor dan pakar diet hebohkan penerangan makan durian tak semestinya kencing manis atau diabetes, buat di musim durian banyak buah. 3 bulan dari durian berpotek hingga gugur, boleh tahu musim banyak buah ke tidak, boleh rancangkan kempen besar besaran, buat jualan di padang ke, walau pun di stadium. Kan FAMA banyak kaki tangan untuk mengaturkannya. Kan FAMA nama pun perbadanan pemasaran.

1-2 minggu lalu ada berita fasal menyejukkan (refrigerated) durian untuk pasaran besar China. Tapi tak cukup pengusaha. Hanya 5-6 di seluruh negara. Musim durian hanya sebulan. Tapi sudah dua kali setahun sekarang. Dan berlain masa sedikit berbuahnya. Kadang kadang rasa macam sentiasa ada buah durian di seluruh tahun. Macam di Indonesia.

Kan FAMA boleh buat sesuatu selain dari mencari pasaran luar negara saja. Cina suka makan durian, aku fikir di China, FAMA tak payah pergi cari pasaran. Pengusaha pengusaha individu mesti berkejar kejar pergi ke tempat yang boleh bikin duit.

FAMA perlu tumpukan perhatian macam mana nak dapat orang kampung punya durian di beli dengan harga yang bagus. Nak tolong Yeop, Abu Seman, Mat Tassim dsbnya dapat duit yang berpatutan. Ingat, satu masa dulu sampai diberitakan orang kampong Perak buang durian berlori lori ke Sungai Perak sebab tak ada harga.

FAMA tak ada ambil iktibar dari hal itu ke? Tak ada pelan kontingensi atau pelan simpanan untuk keadaan mcm itu lagi? Sekarang peraih peraih Melayu (Malay durian dealers) di kampong mengeloh, durian yang di beli atau di pajak mereka dari orang kampong tak boleh jual. Rugi. Banyak peraih Melayu sekarang. Lemah semangat nak berniaga.

Wahai FAMA, tolong lah peniaga peniaga/ peraih Melayu itu. Fikirkan buat kilang kilang penyejuk buah durian untuk pasaran negeri China. Jangan sebut FAMA hanya pemasaran. Kena buat transformasi mcm DS Najib cakap lah. Kalau tak ada transformasi dan innovasi, Melayu asyik jual goreng pisang saja lah.

Kalau FAMA buat kilang kilang menyejukkan buah buahan, boleh di gunakan bukan saja untuk durian, juga untuk buah buah lain.

Forasaken Machina said...

Apa kejadah la korang membuat onar bersentimen rasis kat blog Dr. Ridhuan ni. Sampai roti Gardenia jadi mangsa, roti favourite gua tu. Penat lelah Dr. Ridhuan tulis rencana supaya kita berpendirian teguh dan bangkit mencari kebenaran bukan menyuntik sentimen rasis. Dr. Riduhan cuba nak bangkitkan semangat korang, korang pulak citer jgn beli dari kedai Cina la, pilih kedai Melayu jer la.

Pada aku yang penting harga dan kualiti serta servis, tak kira kedai Melayu ker, Cina ke India ke. Berapa ramai kaki lepak mamak sini? Mesti ramai kan, Neslo ais RM2.20 pun korang sanggup bayar kan...

Aku serious cakap la, ada satu kedai makan Melayu kat opis aku ni giler mahal dia caj. Dah berapa kali aku dgn budak2 makan dia kira main tibai jer. Ambik tempe dua potong kecik pun dia kira singgit. So camne aku nak sokong kedai Melayu cekik darah camtu... nasib baik ada akak kelate jual nasi campur naik pick up.

7-11 kalau Cina dah beli pun nak buat camne. Yang penting pekerja pun ramai Melayu. Banyak lagi kedai kepunyaan orang Cina dengan pekerjanya rata-rata Melayu. Anggaplah kita tolong pastikan budak2 melayu kita masih ada kerja dan x menganggur. Aku kerja sektor swasta so kompeni Cina, x tahu la kalau pendirian orang kerja kerajaan lain kot...

Tapi kalau kedai tu semuanya pendatang asing Nepal atau Myanmar yang kerja... itu aku pantang sikit sebab x ambil orang Malaysia yang kerja. Nak jimat gaji ambik pekerja asing

Jangan la kita berkira sangat Melayu ke, Cina ke atau India. Yang penting diaorang jujur dan tidak menindas orang lain. Bini aku Cina beb so dia pun terasa jugak bila baca komen2 korang ni. Dr. Ridhuan pun walau dia Muslim tetap seorang berbangsa Cina, so aku rasa dia sikit sebnyak pun boleh tersentuh jika korang kutuk Cina melampau sangat. Dia cuma maksudkan Cina2 kiasu jer tapi korang punya statement kadang2 generalise sangat macam bermaksud semua Cina. Kita orang Melayu pun ada yang jenis Malay Ultra jugak kan. Tersentuh sikit dah nak mengamuk.

Anonymous said...

9 Jan 2012. Semua rakyat Malaysia menanti tarikh itu dengan penoh debaran. Nasib Anwar akan ditentukan pada tarikh itu. Kempen Bebaskan Anwar 901 sudah pun berjalan.

Kepada saya itu isu PKR yang punya. Ia tak ada kena dengan pihak lain. Sehingga sekarang nampaknya DAP tidak masuk campor. Pas nampaknya teragak2. Umno tak henti2 buat laporan polis.

Sebagai contoh. Himpunan Bersih 2.0. Itu masalah yang kena kepada semua pihak. PKR, Pas dan DAP jadi mangsa ketidakadilan oleh SPR.

Bukan niat mahu angkat diri. Tapi ini lagi satu hakikat. Parti ultra kiasu DAP (RT beri gelaran) nampak lebih matang dan smart daripada parti2 lain (Umno, Pas dan PKR). Malah anda jangan malu mahu mengaku DAP, MCA dan Gerakan lebih baik daripada parti2 lain dalam menjaga keselamatan harta awam. Anda mungkin terkejut dan marah kepada saya. Ikuti penjelasan ini.

Semasa Himpunan Bersih 2.0, siapa yang paling ramai turun berhimpun. Mereka orang Umno, orang Pas dan orang PKR .. anda boleh nafi ?

Sebenarnya semangat ultra kiasu juga meluap2 untuk membantah sikap tidak adil SPR. Tetapi kerana adanya peringatan daripada pemimpin kami berkenaan " think smart, act safe " maka hanya sebilangan kecil ultra kiasu saja yang turun Bersih 2.0.

Dalam perkara ini saya tidak dapat menafikan bahwa pemimpin ultra kiasu adalah lebih smart daripada pemimpin parti Umno, PKR dan Pas. Mereka mengingatkan kami, jika berlaku rusuhan, jika berlaku kerosakan harta awam, jika berlaku kerosakan kepada perniagaan, adakah kita mahu di katakan terlibat ? Jika berlaku rusuhan, yang tidak dapat meneruskan perniagaan, siapa ? Kami di ingatkan, kita orang cina hidup dengan perniagaan, jika berlaku rusuhan apa akan jadi kepada perniagaan kita ? Orang melayu tidak rugi apa2 bila berlaku rusuhan dalam bandar kerana mereka tidak memiliki perniagaan yang besar dalam bandar. Kita menyokong mengadakan perhimpunan bantahan, tetapi kita tidak mahu terlibat kerana yang akan rugi besar adalah kita orang cina sendiri. Tetapi jika mereka mahu mengadakan perhimpunan itu di dalam kampong atau di pekan kecil, kita orang patut turun terlibat kerana kerugian kepada orang cina sangat kecil berbanding himpunan bantahan di bandar besar seperti KL. Hasilnya, bilangan orang cina yang terlibat dalam himpunan Bersih 2.0 boleh dibilang dengan jari.

Bukan niat mahu memuji diri, tetapi hakikatnya adalah kami telah menerima nasihat pemimpin2 kami " think smart, act safe ".

Dan ini himpunan Bebaskan Anwar 901. Saya berani kata, kami orang cina tidak akan jadi bodoh seperti orang melayu Umno, PKR dan Pas untuk membahayakan diri dan harta benda kami kepada satu perjuangan yang tidak kena mengena dengan survival bangsa kami. Ini perjuangan untuk Anwar sendiri yang tidak kaitan dengan survival PR atau DAP. Anwar jika didapati bersalah dan dihantar ke penjara, PR atau DAP tidak mati untuk menghadari PRU 13.

Saya berani bertaruh. Tidak akan ada parti politik cina, NGO cina atau orang cina yang akan terlibat dalam perhimpunan Bebaskan Anwar 901. Kami adalah bertanggung jawab kepada negara ini lebih baik daripada yang di tunjukan oleh orang melayu sendiri.

Anda marah lagi kepada saya. Anda tuduh saya merendahkan orang melayu. Saya mahu bertanya.

Orang bangsa apa yang buat kecoh semasa Himpunan Bersih 2.0 ?

Mahasiswa bangsa apa yang buat kecoh bantah AUKU ?

Jika anda boleh menjawab soalan saya ini. Anda akan akui bahawa kami yang dituduh ultra kiasu adalah pihak yang lebih memikirkan tentang keamanan dan kesejahteran negara ini berbanding dengan orang melayu sendiri.

Kami dituduh ultra, tetapi tindakan kami tidaklah sampai membawa huru hara kepada negara. Orang melayu, mengaku diri tidak ultra, tetapi menjuarai tindak tanduk yang membawa rusuhan dan kekacauan dalam negara.

Anonymous said...

Senarai barangan dan perkhidmatan Melayu tu -

Kontrekter ada bermacam jenis. Kontrekter binaan saja pun ada bermacam saiz. Lesen A sampai F.

Pusat Khidmat Kontrekter (dulu di bawah Jabatan Perdana Menteri, rasanya) menentukan lesen mereka, mengikut saiz, pengalaman, kemahiran, kewangan dll. Mereka ada senarai. Termmasuk kontrekter Bumiputera. Boleh tanya mereka. Saya fikir ada beratus, kalau tak beribu.

Nak buat ubah suai rumah puluhan ribu Ringgit, kontrekter Kelas F dah cukup. Mereka dulu boleh lakukan kontrek Kerajaan sehingga RM100,000.

Buat rumah bahru sehingga RM300,000 kontrekter Kelas C dah cukup.

Yang penting, pengalaman mereka. Boleh percaya ke tidak. Mutu kerja bagus ke tidak. Plaster simen licin ke tidak. Tanya mereka ada pekerja mahir sendiri atau tidak. Kalau takda pun, apa jenis pekerja yang dia selalu pakai. Kentrekter Cina pun hampir semua pakai pekerja mahir dari Indonesia. Tak caya, pegi lah ke tapak binaan rumah kediaman saja pun dah boleh nampak.

Sebelom lantik mereka, tanya satu persatu. Tak payah formalities, melainkan buat rumah baru yang selalunya Akitek boleh aturkan, tender dan pilih - beri tahu saja Akitek itu (pakai lah Akitek Melayu, banyak ada sejak DEB) mahukan kontrekter Melayu sahaja masuk tender, pilih yang bagus.

Buat ubah suai rumah, tanya kawan kawan. Kalau ubah suai yang perlu pelan arkitek dan di luluskan Dewan Bandaran atau Majlis Bandaran, akitek tu pun boleh tolong kenal pastikan kontrekter yang boleh percaya.

Ingat: bukan Cina saja kontrekter yang boleh percaya. Walau pun mereka dah setengah abad dalam bidang kontrekter, ada juga yang buat tak betul, bankrap dsbnya. Sebaliknya, kontrekter Melayu dah banyak yang naik dari bawah hingga ke Kelas A sekarang.

Anonymous said...

Forasaken Machina

Kejadah kau nak cakap nak beli kedai Cina kau punya pasal. Aku tau kau Cina. Nama pun Mak Cina.

Ini orang cakap pasal BUY MALAY FIRST. kau mau tak mau kau punya pasal. Dia orang ada hak nak beli mana. Duit di orang.

Siapa yang rasis dulu? Kau ada baca, ada fikir?

Anonymous said...

951

Saya tak pernah jumpa lagi posting dari orang melayu yang seperti kamu. Sangat liberal kamu, yang betul kena kata betul, yang baik kena kata baik. Tetapi di sini ramai yang ingat mereka saja yang betul tetapi orang lain semua tak betul. Memang ada yang ultra pun. Tetapi mereka marah jika kami panggil mereka ultra. Mereka gelar kami ultra tidak apa .. haiya ini macam punya orang pun ada sini lor.

Saya suka jika orang melayu semua fikir seperti kamu.

Kamu lihat. Nik Aziz bina mesjid reka bentuk cina, pun mereka hentam. Apa ini. Mahu hentam Nik Aziz jadi MB sudah 20 tahun baru mampu bina satu mesjid sahaja, ini saya setuju. Tapi pasal bina ikut reka bentuk cina, tak bagus lah mahu hentam. Seolah2 islam ini hanya untuk melayu sahaja, paling rasis lah mereka daripada kami.

Forsaken Machina said...

Ni sorang lagi cuba nak tuang minyak panas, bro jgn generalise sesuatu... sekarang awak dah generalise macam bermaksud semua orang Melayu la pulak. Memang komen awak terlalu kasar bro mcm merendahkan Melayu. Perhimpunan Bersih atau bebaskan Anwar dimana ramai orang Melayu turut serta bukan mewakili semua Melayu termasuk diri saya. Jadi jangan genaeralise sesuatu seperti ia mewakili semua individu dari sesuatu pihak.

Anonymous said...

10:09 AM

Yang kau kata menunggu 9.1 hanya segelintir orang PKR, PAS, DAP. Silap silap DAP pun tak keluar. Macam Bersih dulu. Melayu PKR dan PAS saja yang bodoh. Gah saja, isi takda.

Bersih mula mula cakap 300,000 orang. Akirnya hanya 6,000 orang.

Melalak lah korang. Kalau nak porak perandakan keadaan, alamat gas pedih mata, pancut air berkimia lah korang. Jadi lembu Anwarul Al Juburi (pangkat Mat Sabu yang mula mula kasi).

Kau baca lah pasal rusuhan di England pun. PM David Cameron marah Police Force nya sebab berlembut sangat dengan mereka yang merusuh.

Forsaken Machina said...

Apa punya bangang la, Machina bermaksud mesin. Aku Melayu tulen, arwah atuk aku bekas Imam, bapak aku pesara guru dan mak aku masih menjadi guru besar sekolah. Bini aku Cina Hokkien. Aku cuma x suka mana-mana kaum pun bertelagah. Benda kecik2 macam nak hasut beli barang macam ni pun boleh jadi benda besar nanti. Aku xnak anak2 aku hidup dalam dunia dengan pemikiran sempit.

Anonymous said...

10:22 AM,

Kamu Cina la, menyamar saja bunyi macam Melayu.

Mesjid reka bentuk Cina, namakan Mesjid Cina pulak kau cakap "Seolah2 islam ini hanya untuk melayu sahaja, paling rasis lah mereka daripada kami."

Ke kau mengaku kau Cina bila pakai prkataan "kami".

Tak usah cakap lah orang DAP nak masuk Islam. Masuk mesjid di Selangor, pompuan tak tutup aurat, pakai kain belah di betis, berucap Imam PAS ternganga tak tau sebab apa, dua lelaki Cina masuk mesjid lain, belek belek Qur'an ambik gambar buat popaganda saja. Nga Ngeh di Perak belajar se ayat dua Al Qura'an hanya untuk popaganda jugak.

Anonymous said...

Nampaknya pengkomen di sini sudah mengatakan semua orang Cina adalah ultra kiasu.Terima kasih...Kepada orang Melayu di sini kamu layak di gelar PEMALAS lagi mahu tongkat.

Anonymous said...

Hah, Mak Cina,

Kau kata "Bini aku Cina Hokkien." Masuk Islam ke? Kau bimbing betul ke? Jangan jadi Christine keapenama bini Khir Johari dulu.

Anak dia dengan laki Cina pun di beri nama Melayu tapi hidup ikut budaya Cina sepenuhnya. Nak tau siapa, tu yang kerja dengan Lim Guan Eng di pejabat KM Penang. Bukan main eksploit lagi LGE, kata dia pakai kakitangan Melayu. Aku pun tak ingat nama dia. Tak minat nak ingat pun.

Betul, kita tak mahu "Benda kecik2 macam nak hasut beli barang macam ni pun boleh jadi benda besar nanti." Kau kasi tau lah dengan mereka macam yang kata nakkan 100% kontrol ekonomi negara ini. Baca lah komen komen di atas.

Kau pemikiran sempit kalau kau tak baca mereka seperti itu.

Anonymous said...

10:46 AM sudah tentu Cina sebab dia cakap Melayu Pemalas dan mmahu tongkat. Tak ngaku Cina pakai tongkat sejak zaman British hingga hari ini - tanya lah Vincent Tan dah dapat lesen loteri dari Daim, masih nak lesen judi bola dari Najib.

10:46 AM ni yang bini Cina Hokkien ke?

Anonymous said...

Forsaken Machina 1028

Saya gembira dapat tahu awak beristerikan orang cina. Muhibbah maca tu.

Saya tidak kata semua melayu suka buat demo. Tapi melayu lah yang suka buat demo. Sikit sikit demo.

Mereka yang suka buat demo ini, sorry lah, saya terpaksa cakap " otak kurang guna, guna emosi lebih ".

Kami orang cina memang benci demo demo ini. Nak tukar kerajaan, pilihanraya ada, so apa masalah. Tak kan buat demo boleh tukar kerajaan. Boleh sakit ada lah. Silap2 boleh mati pun. Bodoh sangat la mereka yang suka buat demo ini. Saya tidak kata melayu bodoh ya, saya hanya kata melayu yang terlibat dalam demo saja yang bodoh.

Bila ada demo kami rugi besar, perniagaan terjejas. Kalau satu hari kami boleh dapat RM10,000, bayangkan kalau tak boleh niaga selama 3 hari.

Orang melayu tak fikir seperti itu. Yang terlibat dalam demo rata2 makan gaji punya orang, satu hari dapat RM50 - 60 pun sudah sangat besar bagi mereka.

Ini lah faktor yang menyebabkan orang cina sokong demo tapi tak mahu terlibat. Risiko kami tak mahu tanggung.

1. Rugi pendapatan niaga harian.
2. Tindakan polis - gas pemedih mata, kena pukul, kena lokap, naik mahkamah, kena penjara atau bayar denda.

Anonymous said...

Nmapaknya pengkomen Melayu di sini lebih banyak mengeluarkan kata2 kesat untuk perli orang Cina,mungkin disebabkan keadaan yang teruk boleh juga dikatakan sebagai dilema buat masa sekarang.Kami mengerti perasaan kamu. :)

Anonymous said...

10:38 AM

Bila masa saya mengaku atau menyamar jadi melayu ?

Kamu nampaknya ada baca posting saya, tetapi oleh kerana penguasaan BM kamu lemah maka kamu gagal mengenali identiti seseorang melalui gaya penulisannya. Kasihan kamu.

Walau pun kamu melayu, kamu jangan ingat kamu pandai BM lebih daripada saya yang bukan melayu.

Anonymous said...

10:22 AM

Kau puji memuji Mak Cina ke, atau kau puji diri sendiri? Bukan kah kau juga yang komen Mak Cina tu?

Jangan kata Islam kata tak boleh syak wasangka. Islam kata orang yang tak sokong, malahan nak tolong jatuhkan Islam, atau ketepikan Melayu Islam, itu pun kena dedahkan. Mana taknya, orang kritik Mesjid betuk Cina, namakan Mesjid Cina pun kau marah.

Melayu Islam di Kelantan tu kau tak pedulikan? Yang sokong Nik Aziz 20 tahun baru dapat satu mesjid tu pun nak beri mesjid kapada Cina? Apa daaa lu.

Anonymous said...

Kepada bukan Melayu yang suka sangat cakap Melayu suka hidup dengan tongkat, anda perlu ingat yang tok nenek dan kamu adalah penerima anugerah tongkat utama Persekutuan Tanah Melayu dan Malaysia. Tongkat itu adalah KEWARGANEGARAAN dan KERAKYATAN kamu! Itu kamu tak boleh nak nafikan.

Kalau tak setuju, mintalah kerakyatan UK bawah BOC. Nak ke dia terima?

Jika suka sangat persoal hak keistimewaan seperti dalam perlembagaan, persoalkan sekali patut ke diberi kewarganegaraan on the first place!

Kalau tak nak soal, senang aje.
Kita tukar seperti saranan Dr Ridhuan daripada soal kepada tidak soal. Kita hidup dengan status quo masing-masing. Negara pun harmoni takde gaduh-gaduh.

Anonymous said...

Oooi orang PKR dan PAS,

Dengar lah apa ultra kiasu DAP di 10:54 AM tu cakap.

Di bodohkannya korang sebab asyik nak berdemo. Tak guna otak, kata dia.

Anonymous said...

Jika melayu rajin .. work hard and smart, melayu boleh berjaya macam kami orang cina juga. Melayu tidak akan sakit hati tengok orang cina berjaya menguasai ekonomi.

Keluar lah kamu dari tempurung melayu kamu. Lihat dunia luar, belajar dan tiru. Jika melayu sudah berjaya seperti cina, parti2 politik yang perkauman atau yang keagamaan sudah tidak relevan lagi .. Umno, Pas, DAP, MCA, Gerakan, MIC .. gulung tikar. Yang relevan adalah parti yang modest operandinya adalah semacam PKR.

Jangan pula ada yang kata cina ini orang PKR. Sangat salah macam itu kerana saya tidak suka Anwar yang suka buat huru hara dalam negara. Cina susah mahu niaga lor.

Anonymous said...

Cina di 10:54 AM cakap, "Bila ada demo kami rugi besar, perniagaan terjejas. Kalau satu hari kami boleh dapat RM10,000, bayangkan kalau tak boleh niaga selama 3 hari."

Kalau ada Cina lain juga cakap seperti yang sekor kata nakkan 100% kontrol ekonomi tu, mungkin biarkan PKR dan PAS berdemo selalu.

Dan kita teruskan BUY MALAY FIRST.

Bukan apa, hanya nak kasi tau yang nakkan 100% kontrol ekonomi dan yang nak boikot roti Gardenia Melayu tu supaya jangan melanda landa dan berleluasa. Tahu lah berterima kasih. Berpatutan lah.

Forsaken Machina said...

Kepada yang kata aku bukan Melayu, sila la add FB saya yang juga bernama Forsaken Machina ya.... Korang sendiri komen x letak nama guna anonymous jer... Weh aku dah baca la pasal mamat yang kata nak kontrol ekonomi 100% tu. Itu pendapat dia. Yang korang tu nak cepat terasa buat apa? Cuba jadi macam mamat yang beri cadangan untuk FAMA tu lagi bagus, cadangan yang membina. Aku beri pendapat aku, aku punya pasal la. Weh aku xyah la nak memuji diri sendiri.

Forsaken Machina said...

Yup bini aku Cina tetap Islam dan bukan Kristian ya. Anak aku dah nak masuk darjah 4 esok. Ramai gak yang mengaku Islam, sembahyang pun x cukup 5 waktu sehari :)

Anonymous said...

Kita ketahui Malaysia berbeza dengan negara2 lain di dunia seperti Jepun,Korea,China kerana mereka terdiri daripada 1 bangsa.Sudah tentu mereka memiliki (SEKOLAH 1 SISTEM).Di sesebuah negara sudah tentulah terdapat golongan yang miskin dan kaya.Di Malaysia kita dapat melihat dengan lebih jelas golongan2 tersebut melalui kaum.

Kita dapat lihat dinegara lain orang kaya akan membantu orang yang miskin.Di Malaysia agak sukar untuk orang kaya(Cina) membantu orang yang miskin/sederhana(Melayu) kerana kita sememangnya perkauman.Sebagai contoh sebab Melayu tidak capai ekuiti 30%.

1. Melayu masih tidak dapat menembusi pasaran pembuatan dan pembekal.(ini merupakan segala kata kunci mengapa Melayu masih kurang maju dlm ekonomi).

2. Disebabkan pasaran di atas dikuasai oleh orang Cina.Mereka meletakkan harga barang yang tinggi ke atas orang Melayu berbanding ke atas saudara sebangsa mereka.Ini tidak menjadi kesalahan kerana mereka cuba menolong bangsa mereka.(Org Melayu perlu memahami Malaysia merupakan sebuang negara PERKAUMAN).

Jika kita cuba mengharap orang Cina membantu kita...jangan haraplah.Kita perlu berusaha sendiri menembusi pasaran pembuatan dan pembekal jika tidak, keadaan akan tetap sama.

Anonymous said...

Mister 11:13 AM,

Tahu lah kamu bahawa Cina di selatan China dahulu pun tak maju. Jauh ketinggalan dek Cina di utara China. Di beri affirmative action oleh Maharaja Manchu (kuasa sing yang menawan China beratus tahun sehingga abad 20) - di rizabkan 25% jawatan jawatan kpd penduduk selatan China, nenek moyang korang.

Di Malaysia ada DEB. Korang kena hormatkannya, jangan sekat, jangan keji selain dari komen kelemahan implementasinya. Itu balasan korang dapat hak kerakyatan di Tanah Melayu ini.

Sedar lah kamu bahawa korang juga merayap, cabut lari dari China, merepes di tanah Melayu dulu. Di beri tongkat dek Menteri Larut Long Jaafar dan Ngah Ibrahim sejak pertengahan abad 19. Di eksploitasi dek korang sehingga Perang Larut 4 kasli dan lenyap 250 lombong Melayu pada masa itu. Dan bila British masuk, korang di beri tongkat berterusan dek penjajah British. Bermacam kemudahan seperti lesen melombong, tanah lombong, berbagai lesen judi dan lesen berniaga. Sehingga korang maju dalam ekonomi.

Melayu tak di peduli British dalam ekonomi, perniagaan dan pelajaran. Tak di beri tongakta macam Cina dapat. Sebab British mahukan Melayu "look after the food production of the country". Maka di biarkan British agar Melayu terus menjadi peladang dan penangkap ikan.

Sekolah pun hanya primary di kampong. Jauh dari satu temapt ke satu tempat. Banyak kampong tak ada sekolah. Di bandar sekolah secondary dan sekolah Inggeris (passport to success masa itu) pun ada.

Maka korang sudah maju dan terkaya dengan tongakt di beri Melayu abad 19, di beri British di zaman kolonial, di beri oleh Kerajaan selepas Merdeka, jangan lah sombong. Jangan kata Melayu malas atau khutbah suruh Melayu kerja kuat. Kepala hotak kau, jawabnya,

Tahulah kamu bahawa Melayu tidak ada budaya berniaga. Hanya budaya berdagang, tukar barang keperluan harian, tak ada budaya ambik risiko, ambik untung, bertimbang, berharga dan sebagainya. Dapat 18% kekayaan korporat sudah lebih dari 1 generasi pun tak boleh salahkan Melayu. Sasaran 1 generasi itu Melayu sendiri yang buat. Cina pun tak tahu anggaran masa untuk mencapai sasaran DEB itu sebab takda siapa yang pernah buat begitu.

Maka ada lah lebih faedah dan goodwill kapada Melayu jika kamu berkhutbah kapada bangsa kamu supaya membantu, berkerja sama dengasn Melayu mendapatkan padang sama rata. Lagi cepat capai sasaran, lagi cepat kurang bertelingkah. Dan, kalau tak mahu bantu atau kasi kerja sama pun, kasi tau diorang jangan ultra kiasu. Jangan cakap langsong pasal nakkan kontrol ekonomi 100%. Cari pasal lah benda Allah yang cakap begitu.

malaysian chinese said...

saya tidak setuju bahawa melayu miskin dan cina kaya.

walaupun antara 10 orang paling kaya tu majoriti cina, tapi tidak bermakna cina tu semua kaya ..
sama juga bukan semua melayu miskin. di tepi jln selalu blh nampak melayu yg bawa kereta bmw merc..

apa yg saya nak cakap, jangan memperkaumkan isu kekayaan.

Anonymous said...

apa yg saya nak cakap, jangan memperkaumkan isu ke ultra kiasuan.

Bila cakap biokot roti Gardenia atau mau 100% kontrol ekonomi, Melayu mesti BUY MALAY FIRST.

Anonymous said...

Sudahlah,jangan tulis ultra kiasu ke hape benda lagi.Sebenarnya kau tu yang ultraMAN yang selalu sebut ultra kiasu.Mereka orang Cina di sini tidak pun sebut kita dengan pelbagai gelaran.Dan aku rasa mereka tidak pun ultra kiasu.Kau tu je yang emosi.

Anonymous said...

Haha 12:15 PM, pedas ke? Kalau taknak pedas, jangan makan cili, k?

Anonymous said...

Ewah ewah, baru ada hak bercakap di blog dah keluar diktat dia: jangan tulis ultra kiasu ke hape benda lagi, kata dia. Keras bunyi tu. Maklum lah, diktat.

Cheh, cheh. Kalau dia ada kuasa merintah, jahanam lah kita, tak boleh bersuara kita. Dia saja boleh bersuara.

Maklomlah, orang PR, didikan DAP.

DAP kata "Issue the Gag Order", bertalu talu. Senyap semua orang. PKR kata, Deputy Presiden post bagi kat watever. Sampai meletup Zaid Ibrahim, melompat cabut lari kuat kuat. Itu demokrasi yang tertinggi.

PAS kata, jangan terbitkan interbiu Dr Haron Din tu dalam Harakah. Bohongkan Dr Hassan Ali pergi ke KB, mintak ma'af kapada Nabi Nik Aziz. Dr Hassan nafikan pun, dia punya pasal.

Begitu lah cerita nya ultra kiasu. Ingat: ultra kiasu tu bukan saja DAP. Sapa saja yang pemikiran mcm DAP. Tak mau kalah, tak mau ketinggalan (btw Mamat tu faham ke makna ultra kiasu?), sampai membohong di Harakah. Tak mahu kalah, sampai membohong di Mahkamah. Tuduh pulak orang sengaja dakwa Anwar meliwat. Yang Mat Sabu beri Anwar pangkat Al Juburi tu, tak kira.

Ooops, nanti keluar diktat diktut entah apa pulak. Nak tunjuk kuasa walau pun belom ada kuasa lah, katakan. Mcm tu, mana boleh dapat kuasa.

Anonymous said...

Melayu memang perlu diberi keistimewaan iaitu peluang dan wang (dana) sebagai pakej keadilan sosial-ekonomi.
Tapi kerana wang juga, pemimpin melayu yg diberi amanah utk memakmurkan ekonomi tumpang sekaki memajukan diri dengan underground skim spt ali-baba, lobi-komsiyen dan menjadi pengerusi non-eksekutif (tunggul kayu) dlm syarikat non-bumi utk melobi dan mendapatkan projek mega.
Buktinya..sila pergi main golf di club eksklusif ataupun coffee-house.

Anonymous said...

1:07 PM

Cina tak perlu di beri tongkat, sebab dah dapat tongkat tak habis habis sejak abad 19, dah tu mengata Melayu macam macam. Buktinya tak payah pergi kedai kopi atau padang main guli, tengok saja komen komen di blog ini.

Anonymous said...

FMT dah sahkan bahawa "The anti-Gardenia campaign, conducted online and mainly in Chinese, began a month ago, calling for a boycott of the breadmaker for allegedly discriminating against Kuok’s FFM on racial grounds."

Pada hal, post FMT itu juga cakap, "Gardenia Bakeries was forced to take out advertorials last week to deny it had been directed by Padiberas Nasional Bhd (Bernas) to stop buying flour from Federal Flour Mills Bhd (FFM) for allegedly racist reasons."

Jadi, BUY MALAY FIRST is in order.

Anonymous said...

1:07 PM,

Cina lah yang mulakan rasuah di negara ini. Melayu tak ada budaya rasuah. Aku baca Cina berbudaya rasuah sejak lebih 2,000 tahun dulu.

Cina juga yang mulakan Ali Baba. Sampai sekarang tak mahu usaha sama secara joint venture, atau kongsi shares dalam syarikat syarikat. Cari Melayu yang sanggup buat syarikat gunakan sebagai Ali Baba.

Aku sokong BUY MALAY FIRST.

Anonymous said...

Pemimpin utama melayu melaburkan berjuta membeli hartanah di negara ultra-kiasu. Rakyat yg menyokong memang jenis lembu.

Anonymous said...

Ultra kiasu memang camtu. Dah diberi tongkat sampai kaya-raya lepas tu tinggalkan negara yang beri dia kemewahan. Contohnya yang tinggal di Hong Kong; sekarang ni suruh boikot Gardenia.

Anonymous said...

232

Hallo kawan.

Menyalahkan orang cina kerana memulakan rasuah. Menyalahkan orang cina kerana memulakan Ali Baba.

Saya nampak kamu sangat cetek ilmu dalam bisness. Melayu seperti kamu ini hanya tahu menyalahkan orang lain di atas kegagalan sendiri. Ini budaya di kalangan orang melayu Pas sahaja. Tetapi sayang kamu melayu Umno pun sekarang sudah berubah fikir seperti melayu Pas juga.

Saya teka sahaja kamu ini melayu Umno. Kalau bukan, maaf lah kawan.

Orang cina selalu think smart. Bila ada halangan kami akan fikir macam mana mahu remove halangan itu.

Bila undang2 menjadi halangan, jika penguasa undang2 itu merelakan dirinya untuk dibeli, kenapa tidak digunakan peluang keemasan itu. Kalau ada yang mahu menerima, manakala kami pula merupakan pihak yang mampu memberi, itu adalah jalan keluarnya. Janji pandai makan pandai lah simpan.

Bila qouta dan dasar kerajaan menjadi halangan, jika pihak yang mendapat faedah daripada sistem qouta dan dasar kerajaan sedia bekerjasama, tak kan lah peluang itu mahu dibiarkan berlalu begitu sahaja. Apalagi pihak yang dilindungi kouta itu kurang pengalaman dan kurang modal, risiko gagal ada. Sistem Ali Bab, adalah penyelsaian, win-win, Ali dapat Baba pun dapat. Ali dapat berapa dan Baba dapat berapa, itu isu lain.

Jangan lah suka2 kamu sahaja hendak meletakkan kegagalan ekonomi melayu diatas bahu orang cina. Berniaga adalah budaya kami, kami tahu halangan undang2 dan dasar pemerintah, mesti ada dalam negara berbilang bangsa seperti malaysia ini. Hanya yang think smart sahaja yang akan dapat meluluskan diri dan berjaya.

Jangan sakit hati dengan kajayaan kami, sebaliknya melayu sepatutnya buat seperti apa yang kami buat. Berlumba di trek yang sama dalam jarak yang sama, kita lihat siapa yang sampai dahulu. Bila kalah jangan lah mengatakan trek tak elok atau pengadil berat sebelah.

Ini lah yang berlaku kepada orang melayu. DEB gagal tingkatkan ekonomi melayu, salahkan orang lain. Yang jadi mangsa adalah kami, sampai diberi gelaran ultra kiasu.

Jika masih bersembunyi dalam tempurung yang sama, pemerintah boleh gubal 10 dasar pun melayu masih seperti itu juga.

MELAYU GAGAL JANGAN SALAHKAN CINA. MELAYU GAGAL KERANA MELAYU SENDIRI YANG TIDAK BERUSAHA UNTUK MENYAINGI CINA. Setuju ????

Anonymous said...

Sistem Ali Bab secara tidak langsung boleh membantu melayu membiasakan diri dengan alam bisness. Ali tidak berapa pandai berniaga, sedangkan Baba berpengalaman dalam perniagaan. Jika Ali melibatkan dirinya secara aktif membantu Baba setakat apa yang Ali tahu, lama kelamaan Ali akan mahir sendiri selok belok bisness. Tetapi yang berlaku adalah, Baba berhempas pulas menguruskan perniagaan, manakala Ali bersenang lenang selepas mendapatkan bahagiannya daripada Baba. Adakah perkongsian seperti itu adil, Baba buat kerja, tapi Ali goyang kaki. Jadi kalau Baba makan 90% dan Ali makan 10%, memang patut apa, kerana yang berusaha adalah Baba.

Orang melayu sepatutnya sedar sistem Ali Baba secara tidak langsung orang cina mahu berkongsi ilmu bisness dengan orang melayu. Tetapi orang melayu sendiri tidak mahu belajar. Orang cina juga yang dipersalahkan... adil kah begitu ??

Anonymous said...

Contoh projek ali-baba ialah projek rumah mesra rakyat diberi kpd company yg share holder terbesar pemimpin besar tempatan. Bila dapat, dijual projek ini syarikat XTY construction. Margin untung tidak kurang kerana sudah di shift-up semasa fasa direct-nego (lobi,pakai cable besar) lagi.
Kalau ada 100 projek macam ini, bayangkan duit tiris yg berlaku.
Ini semua sudah jadi rahsia umum.

Forsaken Machina said...

Tu lah aku dah cakap, hormat sket perasaan kaum lain sebelum buat komen. Especially tuan punya blog ni, hormatlah dia sket. Mengata orang biar berpada2 kalau tak akan jadi berbunyi rasis. Dari benda kecik pasal korang punya ideologi Buy Malay First dah jadi tuduh-menuduh pasal rasuah. Korang perasan tak bunyinya dah macam slogan PKR Malaysian First? :)

Memang la budaya rasuah dlm tamadun Cina ni dah lama sebab tamadun diorang dah wujud lebih lama dari Melayu. Tepuk sebelah tangan x berbunyi, jadi kalau xsuka Cina beri rasuah jangan jadi Melayu yang makan rasuah. Semua orang dalam dunia ni pun amalkan rasuah beb bukan Cina sahaja. Mungkin kat Papua New Guinea xda orang amalkan rasuah kot...

Korang punya komen dah lari jauh dah dari topik perbincangan tuan bloggernya. Dah jadi macam hate generalisation pada semua kaum Cina. Kita nak betulkan Cina kiasu atau mana2 kaum Ultra yang lain termasuk la Melayu kita, bukan buat semua kaum benci pada Melayu.

Anonymous said...

3:51 PM

Aku nampak kamu bukan saja sangat cetek ilmu dalam sejarah negara ini. Kamu juga sangat ultra kiasu, tidak pedulikan langsong Kontrak Sosial, tidak hormatkan Perlembagaan negara ini.

Kupra worak kamu mengatakan MELAYU GAGAL KERANA MELAYU SENDIRI YANG TIDAK BERUSAHA UNTUK MENYAINGI CINA. Kamu tak mahu baca berpuluh kali orang cakap Melayu tak ada budaya berniaga, walau pun tak ada kerja sama dari kaum kamu, malahan ada sabotaj seperti kes yang terakhir ini boikot roti, Melayu dapat mencapai 18% kekayaan korporat.

Kamu datang ke negara ini merepes, merayap, di beri tongkat tak berterima kasih, mengata Melayu macam macam, tak mahu padang di sama ratakan, ungkit Kedudukan Istimewa Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak, kurang ajar di 13 Mei 1969 sehingga mencetuskan pergaduhan kaum.

Aku tuduh sebalik apa yang kau kata: Orang cina selalu think ultra kiasu. Bila ada halangan kamu akan fikir macam mana mahu remove halangan itu pakai kongsi gelap, penjahat dan gengster, rasuah, demo jalanan, tuduh liar, desak itu dan ini.

Lihat saja kata kata kamu "Bila undang2 menjadi halangan, jika penguasa undang2 itu merelakan dirinya untuk dibeli, kenapa tidak digunakan peluang keemasan itu." Nyata ini pendirian rasuah. Nyata pendirian ini yang telah menyebabkan rasuah berleluasa di negara ini. Pastu tuduh dan propaganda macam macam. Kifarat punya orang.

Mengaku kamu "Sistem Ali Bab, adalah penyelsaian, win-win, Ali dapat Baba pun dapat." Kamu langsung tidak fikirkan social impactnya.

Bukan kah kamu sudah di halau keluar dari negara ini kerana berpendirian seperti itu yang juga tidak menghormati undang undang negara, termasuk Perlembagaan? Kamu yang tak reti malu, tidak ada maruah, menjadi pelesit dan lintah masyarakat di negara ini, apa saja akan kamu buat untuk mendapat yang kamu mahu, sedut sana sedut sini, tak kira kesan tindakan kamu kapada rakyat jelata. Kamu hanya ingat kepentingan kamu dan kaum kamu saja. Itu yang ultra kiasu teramat sangat.

Nyata apa yang kau cakap, yang kau mengaku sendiri di sini, tapi masih tak mahu mengaku ultra kiasu. Kamu maanusia perosak masyarakat. Perlu vamoose dari sini. Kami tidak ada masalah dengan pendatang yang hormatkan undang undang, terutamanya Perlembagaan negara. Ada faham?

Anonymous said...

Kawan2

Umno bukan tidak bawa kemajuan kepada negara. Umno melalui BN memang kami tidak nafi telah membawa berbagai pembangunan kepada negara kita ini. Dalam tempoh 54 tahun banyak kebaikan yang Umno buat melalui BN. Kalau ada ultra kiasu yang menafikan, saya anggap mereka2 ini sengaja membutakan mata mereka.

Ya saya orang cina, tapi jangan ingat semua cina ultra kiasu membabi buta.

Saya yakin PR juga jika beri peluang tidak dapat melayan kehendak rakyat yang berbilang bangsa dan agama dengan memuaskan hati semua pihak. Anwar Ibrahim tidak mampu. DAP pun tidak mampu. Apa lagi lah dengan Pas yang 20 tahun di Kelantan boleh lah kita jadikan ukuran untuk menilai kemampuan mereka sebelum dimandatkan sebagai teraju negara.

Umno melalui BN berjasa kepada kita Orang melayu, orang cina, orang india dan seluruh rakyat malaysia tidak boleh nafi.

Kita jangan termakan dalam masalah Umno dengan Pas. Mereka ada masalah spiritual, yang tiada kaitan dengan rakyat bukan islam. Tetapi Pas tidak pernah menafikan jasa Umno melalui BN kepada rakyat khasnya orang melayu. Memang Pas tak mampu hendak membutakan rakyat kepada pembangunan yang di bawa oleh Umno melalui BN. Pas hanya berjaya membutakan orang melayu berkenaan kesungguhan Umno mengangkat martabat islam. Pas dakwa Umno tolak islam, orang melayu percaya. Pas dakwa Umno tolak Negara Islam, orang melayu percaya. Pas dakwa Umno tolak Hudud, orang melayu percaya. Setakat itu sahaja yang Pas mampu mengalihkan kiblat orang melayu kepada Umno. Kami bukan islam sedikit pun tidak berminat dengan isu2 yang di ketengahkan oleh Pas .. itu masalah agama mereka dan bukan masalah agama kami.

Mungkin anda yang Umno yang serang saya tadi ingat saya sudah surrender. No my friend. Saya bertindak rational, walau pun saya mahu Umno digantikan pada PRU 13 nanti, tetapi kebaikan yang ditinggalkan oleh Umno (BN), tetap dikenang dan diakui. Cumanya dalam proses hendak membuat kebaikan itulah pemimpin2 Umno yang tamak mula lupa diri dan lupa rakyat .. berlaku ketirisan seperti yang dilapor oleh Ketua Juruodit Negara baru2 ini. Saya tidak boleh terima dan rakyat juga tidak boleh terima. Ketirisan itu menyebabkan kita hilang keyakinan dengan Umno sebagai teraju utama BN.

Mungkin PR melalui ??? (kita belum tahu siapa yang rakyat pilih) boleh membaiki ketirisan itu, dan meneruskan usaha memajukan negara yang telah dilakukan oleh BN semenjak 54 tahun dahulu.

Anonymous said...

4:06 PM

Kamu langsung tidak faham apa itu sebenarnya sistem Ali Baba. Atau kamu sengaja mahu justifykan sistem itu ada faedah kapada Melayu selain dari ambik komisen.


Bodohnya kamu tidak mengtahui atau ultra kiasunya kamu mengatakan di sistem Ali Baba itu orang cina mahu berkongsi ilmu bisness dengan orang melayu. Ali Baba ia lah sistem dimana si Cina cari Melayu yang sanggup di gunakan namanya, ada masa masanya di buatkan syarikat di atas namanya dan isteri nya (Sdn Bhd minima 2 nama), kemudian semua nya di lakukan oleh si Cina, bila dapat kontrek, Melayu di beri 1-2 sen komisen.

Ada dengar cerita di masa yang lalu ada kontrekter jalan di Johor gunakan drebarnya sebagai Pengerusi syarikatnya itu? Bila pergi mesyuarat, berhenti sebelom sampai JKR, si Cina duduk di depan, dimasa mesyuarat, "Pengerusi" syarikat cakap sepatah dua, lepas itu diam sampai habis mesyuarat, yang cakap si Cina itu. Balik, si Cina duduk depan, lepas beberapa ratus ela, berhenti kereta, dia duduk belakang semula. Ada satu kontrekter Cina lain yang beri tahu fasal ini.

Melayu nak belajar apa macam itu? Drebar digunanya dalam Ali Babanya. Ali Baba yang lain juga di rancangkan supaya si Ali ambil komisen saja, pergi mesyuarat cakap sikit sebanyak saja. Si Cina tak mahu cari Melayu yang benar benar kontrekter - dia orang nakkan profit sharing, mahu pengalaman, mahu say in running the business, dsbnya. Cina cari benar benar Ali - termasuk debarnya - yang sanggup dapat gaji drebar dan sikit komisen. Apa pulak kau tanya adil kah begitu. Aku cakap kau bodoh, kau marah. Lantaklah, kau memang bodoh.

Anonymous said...

Mak Cina.

Kamu pulak tak bijak juga (awas, aku tak kata kau bodoh). Kan DAP Lim Guan Eng yang pakai slogan Malaysian First, Chinese Second. Tapi dia resmikan bangunan bernama Sun Yat Sen di Penang, jadi dia Sun Yat Sen First, China Second. Malaysia tak masuk pun dalam kira kira dia.

Anonymous said...

4:39 PM

Belajar lah menghormati orang lain jika kamu mahu orang menghormati kamu. Kamu menyumpah saya. Kamu menghalau saya. Adakah ini menyelesaikan masalah bangsa kamu yang tercicir dalam serba serbi termasuk keislaman orang melayu sendiri.

Saya cuba hendak menyedarkan kamu. Saya mahu orang melayu belajar cara orang cina memajukan diri. Saya rasa tidak selsesa bila orang melayu tidak habis2 sakit hati dengan kekayaan ekonomi yang dimiliki oleh orang cina.

Tolong faham. Kami orang cina kaya kerana kami berusaha untuk menjadi kaya. Sedangkan orang melayu (bukan malas) takut jadi kaya kerana takut lupa kepada akhirat.

Untuk pengetahuan pembaca saya hidup ditengah2 kelompok bangsa melayu. Saya kenal sangat dengan orang melayu. Saya tidak anti melayu.

Anonymous said...

5:01 PM

Kau guilty conscious ka? Kan orang selalu cakap "jenis ultra kiasu", "DAP ultra kiasu", "ultra kiasu macam kamu" dsbnya, tak pernah kata semua Cina ultra kiasu. Kau terasa ke. Siapa makan cili, dia rasa pedas, kata siapa komen di atas tadi.

Anonymous said...

Itu silap Ali lah. Kalau dia letak syarat kepada Baba. Baba kena ikut jika mahu menggunakan nama Ali.

Tetapi Ali ini orang yang hanya mahu wang dengan cara mudah sahaja. Maka Baba pun ambil peluang lah. Kalau saya jadi Baba, saya pun tak lepaskan peluang ini.

Kamu masih juga salahkan Baba. Suka hati kamu lah. Baba tak rugi apa2, Baba kaya dan kaya dan semakin kaya. Biarlah Ali jadi drebar Baba sampai mati .. yang penting Ali happy. Mati dalam iman kata orang melayu.

Anonymous said...

5:12 PM
h
Sedar lah kamu, wahai maanusia. Sudah banyak kali orang cakap, kau berhemah, aku berhemah. Kau kasar aku kasar. Itu saja ubatnya untuk jenis kau ini. Kau kata Melayu, aku kata "jenis kau" (bukan aku kata semua Cina). Kau kata kau, aku kata kau.

Kau tanyalah puak Kristian. Diorang ada ajaran lama kalu di temepelneg pipi kiri, tunjukkan pipi kanan. Percayalah, Mamat, tak siap buat begitu lagi dah. Kau tempeleng sesiapa di pipi kiri, silap silap penumbuk besar kena muka kau.

Jadi, jaga lah kata kata kau. Berhemah lah. Tahukan lah cara cakap mcm mana yang menyakitkan hati Melayu, mana yang tak. Kalau kau menyakitkan hati Melayu dengan kata kata kau, takkan aku nak diam saja. Ada ngarti?

Pesanan ini juga di tujukan kapada Mak Cina yang ada bini Hokkien. Tak salah bini Hokkien, tak salah sayangkan bini, tapi aku sayangkan bangsa aku dan diri aku. Hati hatilah bila kau berkhutbah.

Forsaken Machina said...

5:10 bijak dapat tangkap nama sebenar orang yang guna slogan Malaysian first, tetapi gagal memahami apa yang aku cuba sampaikan... (awas, aku tak kata kau bodoh). Tapi ada iras kan macam cuba mendekati ideologi orang tu dengan menggunakan slogan yang sama kiasunya/ultranya, secara x langsung dah berperangai semacamnya :)

Mungkin lepas ni makin ramai yang nak letak keturunan sebagai Bangsa Malaysia? Bukan Melayu, Cina atau India. Ya, aku sedang bersenda lagi dengan ayat yang berlapis sekarang. :)

Anonymous said...

5:12 PM,

Terus terang aku cakap - kalau kau benar benar dan ikhlas nak nasihatkan Melayu, nak tolong Melayu, kau tunjukkan Melayu cara bisness kau. Pilih satu orang yang kau boleh percaya, ajak dia kongsi berniaga bersama, "show him the ropes."

Kau kenalkan dia dengan contacts kau, pembekal yang kau dah kamcheng, minta diorang beri harga dan kemudahan yang sama, tak payah buat niaga kontrekter, apa saja niaga yang boleh benar benar usaha sama, kau manage/ boss, tapi biar kan dia benar benar assist kau keseluruhannya. Amacam, sanggup?

Kalau sanggup akau akan puji kau, selaps berjaya, aku akan angkat kau disana sini, puji kau, terima kasih kapada kau. Sila lah mulakan dan beri tahu aku kemajuan nya.

Anonymous said...

Hah, lagi geng Haris Ibrahim dah cabut dari MCLM - story ended before PRU13 is begun (Haris resigned yesterday):

Malik Imtiaz and Sreekant Pillai out of MCLM

Malaysia Star - ‎1 hour ago‎

KLANG: Prominent human rights lawyer Malik Imtiaz Sarwar is the latest personality to disassociate himself from the Malaysian Civil Liberties Movement (MCLM) chaired by Raja Petra Kamarudin.

Anonymous said...

Cakap pasal tukar, ini Anwar nak tukar penghakiman Sodomy II yang sedang di timbangkan ke?

Dia pergi sana sini kononya nak beri penerangan atas tuduhannya. Kalau dia keji Hakim, itu subjudice, salah dari segi undang undang. Mungkin dia dah tak kesah lagi salah tak slah, sebab dah desperate, boleh kena penjara hingga 20 tahun.

Pulak nak ada tunjuk perasaan di depan Mahkamah pada 9 Januari. Apa ni? Kan merosakkan independence of the judiciary. Diorang nak pengaruhkan Hakim ke? Atau nak intimidate Hakim buat penghakiman ke? Kan dah mengarut itu semua.

Polis dah kata demo tu haram, tak ada kebenaran, nasihatkan orang ramai jangan pergi ke demo pada 9 Januari tu.

Melampau benar. Nak demo pada masa Hakim nak beri penghakimannya pulak.

Anonymous said...

Ya saya orang cina, tapi jangan ingat semua cina ultra kiasu membabi buta.
(anon 5.01)

Inilah dia masalah dia pengkomen Melayu di sini.Selalu tulis ultra kiasu.Asal ada saja pengkomen pro Cina dia bagi gelaran ultra kiasu.Kita bagi pendapat sebagai orang Cina,kalau kau tak hormat kau bagi segala gelaran kau sudah melampau.Pembaca sekalian boleh lihat siapa yang beri gelaran ini dahulu.Kita hanya kiasu sahaja bukan ultra.Orang Melayu perlu kiasu untuk berjaya.Kepada pembaca berbangsa Cina di sini,kita harap kita boleh memahami perasaan mereka yang terdesak lagi dilemma.

Anonymous said...

Mewakili orang cina yang mahu negara aman dan sejahtera. Mewakili orang cina yang menjadi kelompok peniaga teramai dan terbesar di bandaraya KL.

Saya menyeru kepada setiap orang cina, jangan ambil tindakan bodoh meletakkan pasir dalam periuk kita sendiri. Saya mahu ingatkan jika berlaku rusuhan kerana demo oleh orang2 Anwar, Anwar tak rugi apa2, orang melayu tak rugi apa2, yang pasti akan tanggung kerugian adalah kita orang cina tidak kira anda cina BN atau cina PR.

Kita orang cina jangan terperangkap dalam perusuhan sesama melayu Umno, melayu NGO, melayu PKR dan melayu Pas. Saya menyeru, biarkan mereka melayu sama melayu, demo untuk Anwar tidak ada apa2 kepentingan ekonomi kepada kita orang cina, Anwar akan membawa bencana kepada perniagaan bangsa kita cina.

Kita orang cina jangan sekali2 masuk campor urusan yang tidak menguntungkan kita. Walau pun Pas adalah sekutu perjuangan kita dalam PR, jika mereka mahu libat dalam demo Selamatkan Anwar 901, itu mereka punya masalah.

Saya percaya semua pemimpin cina dalam pertubuhan politik cina dan NGO cina, akan meminkan peranan seperti yang mereka buat pada Bersih 2.0.

Kalau pada Bersih 2.0 ada juga orang cina yang turun berhimpun kerana " missed the signal ", tetapi saya sangat harap untuk Himpunan 901 ini " zero participation from our people ".

Mereka yang seronok buat demo adalah kelompok rakyat yang tidak menguasai dunia perniagaan. Mereka tidak mendapat kesan daripada tindakan mereka sendiri.

Ingat lah, " Negara Aman, Kita Boleh Berniaga. Negara Huru Hara, Kita Yang Paling Menderita ". Think Smart, Act Safe. Biar mereka sahaja yang bodoh, kita jangan terikut menjadikan diri kita bodoh seperti mereka.

Anonymous said...

541

Bila kamu respon dalam keadaan emosional, maka cara kamu mengemukakan cadangan pun nampak karton. Saya pun sudah tidak tahu macam mana mahu berurusan dengan kamu lagi.

Anonymous said...

kalau ada maruah, jangan angkat rasuah. kenapa selalu salahkan orang cina? siapa yang minta rasuah?
siapa yang malas kerja dan selalu pakai ' kabel umno' dalam urusan jenis ali baba?
tepuk dada tanya selera!

Anonymous said...

8:49 PM,

Pesanan kau banyak yang boleh terima. Tapi bila kau habisi pesanan kau dengan mengata "Biar mereka sahaja yang bodoh, kita jangan terikut menjadikan diri kita bodoh seperti mereka", itu tak boleh di terima.

Itu yang aku cakap. Kena hati hati bila kau orang cakap. Tahukan lah mana yang menyakitkan hati Melayu. Nanti Melayu maki kau, kau marah. Tapi kau melanggar batas dengan sebab cakap tak berfikir, tak ambil kira perasaan orang lain.

Anonymous said...

9:04 PM

Kau sengaja kurang ajar.

Anonymous said...

9:01 PM

Ooiik, kau kata emosional plak? Aku tak nampak emosional pun. Dia hanya cadangkan kpd kau supaya buat demikian kalau kau benar benar nak nasihatkan, nak tolong Melayu.

Kau tak sanggup nak buat ke? Kau tak mahu buat? Kau takut nak buat? Kalau gitu, cakap saja lah. Jangan tuduh dia emosional plak. Aku ingat kau yang susah bagi orang nak berkommunikasi dengan kau.

Anonymous said...

"Kita orang cina jangan sekali2 masuk campor urusan yang tidak menguntungkan kita. Walau pun Pas adalah sekutu perjuangan kita dalam PR, jika mereka mahu libat dalam demo Selamatkan Anwar 901, itu mereka punya masalah."

Bukan kah ini ultra kiasu? Ultra = melebih sangat, melampau nak menang sehingga "rakan seperjuangan" PAS pun di biarkan dengan "mereka punya masalah". Apa jenis rakan seperjuangan macam tu? Pada hal PAS gugurkan Negara Islam untuk kau orang. Langsong tak fikir apa PAS buat untuk kau orang? Kamu semua nak hidup sendiri saja? Biar PAS mati pun takpa?

Anonymous said...

"Mewakili orang cina yang mahu negara aman dan sejahtera."

Kalu kamu betul mahu negara aman dan sejahtera, kau pengaruhi rakan seperjuangan kau orang PKR dan PAS jangan buat begitu lah. Jangan asyik nak hidup/ selamat sendiri saja. Macam mana nak aman mcm tu?

Anonymous said...

924

Tadi saya berhenti makan. Makan dengan kawan melayu yang sudi kawan dengan saya.

Kami sempat juga bincang himpunan 901. Rupanya dia pun tak setuju, dia kata Anwar sudah gila. Anwar sengaja mahu timbulkan huru hara, menyusahkan rakyat katanya. Kawan saya itu orang PKR, tapi dia bukan pengikut fanatik Anwar. Saya tahu dia menyokong PKR kerana tidak bersetuju dengan Umno atas beberapa perkara perkara seperti yang didedahkan dalam laporan Ketua Juruodit Negara baru2 ini. Sama keadaannya dengan saya. Mungkin kerana itu kami menjadi kawan.

Saya teringat sumpah junjung quran yang dibuat oleh Saiful. Saiful berani kerana dia tak bohong. Anwar sampai sekarang tak berani sumpah junjung quran. Kalau dia tak buat dia patut sumpah junjung quran.

Walau pun saya cina bukan islam, tapi saya percaya orang melayu kalau sampai berani sumpah junjung quran, itu bukan main2. Kalai Saiful tipu kata Anwar liwat dia, tentu dia tak berani junjung quran. Kata orang melayu Allah akan balas pada masa itu juga, sebab itu pasal junjung quran bukan perkara yang boleh dibuat main2. Saya percaya.

Kalau ada orang islam yang percaya dengan Anwar, saya anggap mereka macam tidak percaya dengan kejaiban quran.

Anonymous said...

9:56 PM,

Komen anda yang ini saya tak ada masalah pun. Malah suka dengannya. Takda menyentuh perasaan kaum, perasaan sesiapa yang hormati undang undang.

Saya tak berapa faham fasal sumpah junjung Qur'an dsbnya tapi takda masalah mendengar fasalnya. Tak dapat nak komen sebab tak berapa faham.

Yang bagusnya, anda ada bercampur dengan orang Melayu, bertukar fikiran, walau pun kumpulan PR yang saya tak sokong atau setuju. Sedikit sebanyak dapat mempengaruhi yang lain pendirian bahawa tak bagus pergi demo itu.

Sekian, berjumpa lagi esok, di harap dalam suasana baik begini.

Anonymous said...

9.07pm,

Aku bukan kurang ajar. Aku sudah banyak belajar tentang tabiat orang macam kau, malas dan ber-ego langit. Sekali lagi aku cakap, kalau bermaruah, jangan minta rasuah. Repot kpd sprm kalau ada orang cina nak beri rasuah.

Orang seperti kau yang melemahkan semangat orang melayu. Selalu mengingatkan orang melayu yang mereka lemah dan perlu tongkat.

Anonymous said...

hairan~!!! kenapa yang si Cinyu (Cina tak mcm cina Melayu tak layak jadi melayu) puak ni gelar parti pembangkang sebagai "Ultra Kiasu"

Parti PKR masuk Putrajaya yang Si Cinyu Puak ni akan gelar MCA dan Umno sebagai Ultra Kiasu pulak kekeke

Anonymous said...

kenapa pulak yang si puak Malay wannabe suka sangat kiatkan agama dengan politik. taulah tujuan ko ni nak dapat sokongan murah ke ?

Anonymous said...

So'alan Prof Ridhuan dalam ungkapan "Siapa membuli siapa? Perlembagaan Persekutuan telah dipersetujui secara bersama" perlu di huraikan.

Pada mereka yang bertindak janggal, mengungkit perkara perkara sensitif di dalam Perlembagaan, termasuk kedudukan istimewa Islam sebagai agama negara ini dan Kedudukan Istimewa Melayu dan Bumupitera Sabah dan Sarawak, mungkin so'al buli tidak ada dalam kepala mereka. Hanya rasa mahu lebih, mahu lebih dan mahu lebih, dengan tidak mempedulikan hak orang lain, hak kaum majoriti di negara ini.

Ini ada lah ultra kiasu. Bermakna melampau tak mahu ketinggalan, melampau tak mahu kalah. Mahukan sama rata dengan tidak memperakui hak hak orang lain itu. Ini juga ada lah rasis. Bermakna mahukan sesuatu dengan menjejaskan hak hak orang lain. Yang tidak tercatit di dalam Perlembagaan ada lah "kemudahan", yang di catit dengan terang di dalam Perlembagaan ada lah "hak" atau "rights".

Mahukan sesuatu untuk diri sendiri tidak rasis. Mahukan sesuatu "at the expense of the rights and interests of others" ada lah rasis. Menjadi rasis apabila berkonfrontasi atau "antagonistic" kapada bangsa lain. Tidak mahu padang di ratakan ada lah juga rasis. Menghalang DEB dengan berbagai cara nyata rasis. Mahukan apa yang di panggil Malaysian Malaysia, bisingkan sama rata dengan tidak memperakui Kedudukan Istimewa Melayu dan Bumiputera juga ada lah rasis. Maka DAP di kenali sebagai parti rasis, anti-Melayu dan Bumiputera.

Kedaan ini banyak juga timbul dari budaya, atau cara hidup yang tidak semestinya semula jadi atau sudah ada beribu tahun, tetapi tercipta di dalam keadaan terdesak dan huru hara (desperate circumstances), seperti apabila masuk negara ini, selepas menyabung nyawa di dalam tongkang, merandah lautan, lari dari azab sangsara di negara yang di tinggalkan. Dengan keperitan hidup dan pesat kesana kesini mencari makan di negara baru, banyak yang buat apa saja yang boleh mendatangkan sesuap nasi. Termasuk mengikuti tingkah laku kongsi gelap, penjahat dan gengster.

Maka dalam suasana demikian, timbullah semangat sanggup menyabung nyawa, menyabung nasib, mengambil risiko, berniaga, berjudi, berperang seperti empat kali di Larut di abad 19. Dengan keadaan yang demikian, timbul tabi'at bercermat dan berkerja kuat sebab tidak pasti berapa lama hidup dan boleh berjaya atau tidak di negara orang. Dan, apabila sudah dapati apa yang di idamkan, mahu lagi, mahu lagi dan mahu lagi berterusan, sehingga menjejas hak dan kepentingan orang lain.

Dengan Merdeka dan adanya Perlembagaan, hak mempraktikkan apa saja agama yang tidak songsang dimaktubkan. Tetapi ada yang mahu gunakan kalimah Allah, walau pun Islam di catit sebagai agama negara ini. Ada yang mahukan PM dari orang Kristian dan agama Kristian di jadikan satu dari "agama resmi". Maka timbul pula si polan yang menuduh hak kaum minoriti di abaikan, seolah olah mahukan agama lain di anggap sama taraf dengan agama Islam yang tercatit sebagai agama negara ini.

Begitu juga dengan Kedudukan Istimewa Melayu dan Bumiputera. Di tuduh Pemerintah tidak melindungi atau "protect the legitimate interests of the others". Pada hal kaum Cina adalah yang terkaya, menguasai ekonomi negara ini dan yang terbanyak di dalam bidang profesyional. Tidak masuk akal hak mereka tidak terjaga jika mereka menjadi demikian hampir setengah abad. Tapi tabi'at mahu lebih, mahu lebih dan mahu lebih itu mesti ada batasnya. Batas yang nyata ialah jangan menjejas hak dan kepentingan kaum majoriti di negara ini. Jika tidak, akan huru hara negara, dan susah mahu berniaga.

Anonymous said...

Perkara "protect the legitimate interests of the others" -

Ini dia kata kata yang di gunakan di dalam Perlembagaan:

153. (1) It shall be the responsibility of the Yang di-Pertuan Agong to safeguard the special position of the Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak and the legitimate interests of other communities in accordance with the provisions of this Article.

"Other provisions" di Perkara 153 itu ia lah berkenaan butir butir lanjut Kedudukan Istimewa itu.

Perkataan perkataan yang beroperasi di dalam Perkara 153 itu ia lah "the legitimate interests of other communities". Tidak ada penerangan di dalam Perlembagaan itu apa dia "legitimate interests" itu. Maka apa dia yang "legitimate" tidak boleh berdasarkan interpretasi bekas Professor Kangkong Aziz Bari, yang sekarang nyata ada kepentingan politik, tapi berdasarkan kapada interpretasi bijak pandai yang tidak ada kepentingan politik.

Kamus Oxford mengatakan

legitimate =

1. lawful, proper, regular, conforming to standard type, based on strict hereditary right; logically admissible

2. make legitimate by decree, enactment, or proof; justify, serve as justification for

Anonymous said...

709 am

Kamu sebut huru hara. Bukan tujuan buta tuli mempertahankan diri ya. Nak tanya kamu. Bangsa siapa yang banyak buat huru hara sehingga mengganggu urusan kehidupan seharian kita dalam negara ini ?

Reformasi, apa bangsa yang menjadi dalang dan apa bangsa yang turun buat kacau di jalanan ? Sila jawab.

Bersih 2.0, apa bangsa yang menjadi dalang dan apa bangsa yang bersemangat turun buat kacau di jalanan ? Sila jawab.

Bantahan AUKU, mahasiswa apa bangsa yang menjadi hero buta kacau di university ? Sila jawab.

Kempen 901 yang akan berlaku ini, walau pun belum berlaku, tetapi saya berani bertaruh, bangsa yang sama juga yang akan turut buat kacau.

Saya juga berani bertaruh dengan kamu, orang cina dalam PR iaitu cina DAP dan cina PKR tidak berminat mahu turun untuk demo Selamatkan Anwar 901.

Yang tidak pernah missed dalam apa juga demo ada satu orang cina saja iaitu Tian Chua. Dia kena turun untuk tunjuk kepada Anwar bahawa dia sanggup mati untuk Anwar, itu dia punya agenda sendiri, nothing doing with we chinese people.

Jadi kalau jadi huru hara dalam negara ini, bukan orang cina yang puncanya. Merusuh bukan budaya kami, mengamok juga bukan budaya kami, melatah juga tidak terdapat dalam diri bangsa kami.

Yang menjadi budaya bangsa kami adalah " think smart, act safe ".
Kerana budaya ini lah kamu boleh jumpa orang cina diserata dunia dan mereka boleh hidup selamat dan selesa dimana2 sahaja.

Anonymous said...

" special position " bermakna apa? Tak Ada sebut pun dalam article 153 apa makna tu. Jadi apa yang nak dibisingkan?

Anonymous said...

Saya pelek dengan orang melayu. Mereka mengaku islam. Mereka mengaku percaya Allah. Mereka mengaku berpegang kepada quran.

Tetapi hakikatnya tidak seperti itu. Mulut cakap lain, tapi hati cakap lain. Kata quran adalah rujukan untuk segala masalah. Tetapi benarkan macam tu ? Mulut saja2 kata kut, tapi hati tak berapa percaya pun.

Kes Anwar. Saiful kata Anwar liwat dia. Anwar kata dia tak liwat Saiful. Saiful sudah jem, orang tak percaya dengan dakwaan dia. So akhirnya dia pergi mengadu kepada Allah, dia sanggup junjung quran itu bagi saya mengadu kepada Allah lah. Pun masih ada orang kata, junjung quran bukan ada dalam islam, lalu Saiful pergi Makah, di sana hadapan Kabah dia sekali lagi mengadu dekat Allah hukum lah dia jika dia saja2 buat fitnah pada Anwar. Saiful sudah buat habis, apa lagi yang orang mahu dia buat ?

Saiful buat itu semua kerana dia percaya Allah dan dia berpegang kepada quran.

Tetapi Anwar, sampai hari ini apa yang dia buat untuk menunjukkan dia seorang islam yang percaya Allah dan berpegang kepada quran ?

Saya seorang bukan islam, anda tidak perlu meragui kepercayaan kepada islam. Tetapi Anwar, anda patut meragui keislaman dia. Saya memang meragui keislaman Anwar, dia mungkin islam di mulut tetapi tidak di hati.

Nampak sangat bodoh dan tidak waras kerana masih ramai orang melayu yang mengaku islam tetapi masih bermatian membela dia. Mereka adalah melayu dalam PKR dan Pas, bukan setakat pengikut biasa sahaja, tetapi termasuk mereka ulamak besar seperti Nik Aziz dan Hadi Awang.

Walau pun saya orang PR, tetapi dalam perkara Anwar saya bersetuju dengan Umno dan NGO melayu bahawa Anwar adalah orangnya yang tidak jemu2 cuba untuk menghuru harakan negara. Saya juga nampak Anwar ini layak digelar sebagai pengkhianat negara, kalau di bawah pemerintahan komunis Anwar ini sudah lama tinggal dalam kenangan sahaja.

Untuk menyelamatkan rakyat, harta rakyat dan perniagaan rakyat. Saya menyokong jika kerajaan bertindak menggunakan kekerasan untuk berlawan dengan para perusuh dalam demo 901 nanti jika betul2 terjadi.

Jangan ingat seruan saya ini perkauman. Saya tidak mahu ada yang ingat, " cina tu kata macam itu sebab dia tahu yang akan turun dalam demo 901 adalah melayu belaka ". Saya tidak mahu huru hara, saya mahu negara ini aman. Kalau nak tukar kerajaan pun kita tunggu lah sampai PRU datang, bukannya dengan cara buat huru hara.

Anonymous said...

8:49 AM

Bukan "Bangsa" yang banyak buat huru hara. Hanya Cina ultra kiasu DAP yang buat huru hara. Contohnya di 13 Mei 1969.

Anonymous said...

Ooops, bukan 8:49 AM, 8:13 AM yang saya tujukan tadi.

Anonymous said...

8:49 AM,

Kalau tak nak kaitkan "bangsa", kenapa pulak Lim Kit Siang Tahun 1969 cakap -

"Apa ini Melayu, kita sudah perintah dia negeri, ini negeri bukan Melayu punya. Mata-mata lancau!"

"kita" tu bangsa apa?

Seawal 1969, siapa yang memulakan perkauman, perlanjutan sampai hari ni?

Anonymous said...

Adakah yg terlibat dlm kes PKZ itu bukan ultra-kiasu ? Adakah yg mesra dengan pemimpin UMNO seperti Vincent Tan, Ting Pek Khing,Eric Chia, Ananda Krisnan dan terbaru Jho Low itu bukan ultra-kiasu ? Minta pencerahan dari RT.

Anonymous said...

Hoi Mamat 8:13 AM

Ko baca lah komen 8:49 PM. Dia yang gunakan perkataan "huru hara". Bukan kamu ke itu? Atau jenis kamu?

Ni, aku salinkan lagi apa dia tulis:

Mereka yang seronok buat demo adalah kelompok rakyat yang tidak menguasai dunia perniagaan. Mereka tidak mendapat kesan daripada tindakan mereka sendiri.

Ingat lah, " Negara Aman, Kita Boleh Berniaga. Negara Huru Hara, Kita Yang Paling Menderita ". Think Smart, Act Safe. Biar mereka sahaja yang bodoh, kita jangan terikut menjadikan diri kita bodoh seperti mereka.

8:49 PM

Pagi pagi lagi ko dah buat kupra warak.

Anonymous said...

Mamat 8:13 AM

Kalau ko tak mahu huru hara pun, jangan lah kata "Merusuh bukan budaya kami". Kamu tingok lah di China. Sejarah China penuh dengan rusuhan, protests, demonstrations, scheming, plotting - hingga timbul institusi secret societies thugs and gangsters. Juga rebellions, revolutions, sampai ada yang di panggil "Cultural Revolution" kononya. Jadi kominis, kemudian jadi kapitalis. Ko sekolah Cina ke? Tak bellajar sejarah ke? Atau belajar sejarah yang DAP tulis?

Kalau kamu tak suka Melayu pun, jangan lah menyindir "mengamok juga bukan budaya kami". Kita mesti elakkan pergaduhan kaum 13 Mei lagi, jaga kata kata kamu, jangan cakap main lepas saja.

Anonymous said...

Kepada yang menegur saya bila saya kata " merusuh bukan budaya kami ". Kamu cuba bawa cerita dari Negara China.

Yang saya maksudkan adalah cina malaysia tidak suka rusuhan. Orang cina di Negara Cina itu lain padang, lain lah belalangnya.

Nampaknya ramai yang bersikap negatif terhadap saya walau pun saya berniat baik. Tidak mengapa, itu kamu punya masalah, tak ada kena dengan saya.

Anonymous said...

Mamat 8:13 AM,

Ko suka tak suka Melayu, ini Tanah Melayu. Dengan baik hati Melayu, pendatang dah di beri hak kerakyatan, negara dah di tukar nama jadi Malaysia. Sebagaimana Prof Ridhuan kata, tak ada negara di dunia ini yang bila Merdeka saja, jadi berbilang bangsa.

Kalau ko tak suka Melayu berdemo, cakap baik baik. Jangan keluar kata kata yang menyakitkan hati Melayu. Kalau aku kata, sebab ko tak suka Melayu, tak suka budaya Melayu, tak hormatkan Perlembagaan, ko boleh berambus dari negara ini, aku betul. Sebab ko tak hormatkan Perlembagaan negara ini, ko patut cari negara yang Perlembagaannya ko boleh hormat.

Kenyataan ko yang boleh di terima ialah "(yang suka berdemo) orang cina dalam PR iaitu cina DAP dan cina PKR tidak berminat mahu turun untuk demo Selamatkan Anwar 901."

Namun demikian, hati hati bila mengata Melayu. PAS ke, PKR ke, UMNO ke, Melayu tak berparti ke.

Anonymous said...

9:44 AM

Kalo ko berniat baik, takpa. Hanya perlu jaga kata kata.

Bila ko sebut budaya, mesti termasuk sejarah. Dan mesti termasuk sejarah Cina di China.

Dan bila ko menyindir fasal mengamok, seperti Melayu amokkan dengan keris dan lembing hingga mampos British Resident James Birch di tepi sungai Perak di abad 19 dulu, maka tentu ada yang melenting mahu pertahankan cara pemikiran dan budaya Melayu.

Sila lah teruskan memberi tahu mereka jangan berdemo. Dengan kata kata yang tidak menyentuh sensitiviti kaum.

Anonymous said...

Saya baru habis baca paper Utusan. Ada 4 tajuk melekat dalam kepala saya.

1. Sermai 208 murid melayu belajar di SRJK Chung Hwa, Kota Bharu. Tahun lepas (2011) satu budak melayu dapat 4A, 2B dalam UPSR. Bukti cina tidak anti islam - pihak sekolah mewajibkan pelajar muslim di tahun 3 ke atas memakai pakaian menutup aurat.

Komen saya : masyarakat melayu di Kota Bahru nampaknya sudah mula " think smart "

2. Azmin Ali orang kanan Anwar dari PKR kata DAP dan Pas berjanji akan mengumpul orang untuk turun dalam himpunan 901.

Komen saya : Saya percaya orang Pas akan turun kerana mereka percaya Anwar tidak bersalah. Seperti saya kata di awal tadi, orang Pas mulut kata islam, mulut kata Allah, mulut kata quran, tapi di hati islam entah kemana, Allah entah kemana dan quran sama macam paper Utusan sahaja. Mungkin pada mereka berita dalam Harakah lebih betul daripada berita dalam quran.

(Minta maaf saya bukan berniat mahu mencampuri urusan agama kamu. Itu cuma pandangan saya orang yang berada di luar gelanggang)

Komen saya : Yang berjanji itu adalah pemimpin DAP. Tetapi orang cina ahli DAP tidak taksub kepada seruan pemimpin kerana kami tahu menilai mana yang menguntungkan dan mana yang merugikan.

3. Seorang penulis nama Zainudin Maidin (boleh jadi bekas menteri) kata himpunan 901 adalah pertembungan melayu dengan melayu. Katanya bukan melayu khasnya orang cina tidak akan turun.

Komen saya : Mungkin penulis ini ada terbaca posting saya dalam blog ini. Ada isi2nya yang seolah2 sama dengan rayuan peringatan saya kepada orang cina berhubung himpunan 901. Penulis ini nampak apa yang saya nampak.

4. Nalakarupan bekas rakan tenis Anwar kata. Anwar malam boleh jadi imam, tapi siang bergelumang dengan maksiat.

Ulasan saya : Saya percaya kerana Nalakarupan tahu semua gerak geri Anwar. Nalakaruppan juga menjadi drebar yang ambil dan hantar Shamsidar (isteri Azmin Ali) kepada Anwar di tempat yang di tetapkan untuk.....

Jika terjadi juga himpunan 901, walaupun itu urusan melayu sama melayu atau melayu sama melayu yang buat kacau, tetapi kami orang cina akan terkena tempiasnya juga. Our business will be affected by the rioters.

Anonymous said...

8:45 AM,

Kalo ko orang yang sama seperti di 8:13 AM -

Aku kasi ko conotoh. Tak kena bila ko kata

"Saya pelek dengan orang melayu. Mereka mengaku islam. Mereka mengaku percaya Allah. Mereka mengaku berpegang kepada quran.

Tetapi Anwar, sampai hari ini apa yang dia buat untuk menunjukkan dia seorang islam yang percaya Allah dan berpegang kepada quran ?"

Ko menuduh semua Melayu. Sepatutnya ko specifickan PAS ke, PKR ke, Umno ke.

Sepatut nya ko mulakan komen ko dengan mengata "Saya pelek dengan orang melayu SEPERTI ANWAR". Kalau gitu, tak jadi masalah. Tak timbul silap faham. Tak mungkin sesiapa silap baca sebab mula mula lagi ko dah sebutkan Melayu mana.

Anonymous said...

" Sila lah teruskan memberi tahu mereka jangan berdemo. Dengan kata kata yang tidak menyentuh sensitiviti kaum. (1005 am) "

Manusia tak serupa. Kamu dengan cara kamu. Saya dengan cara saya.

Kalau kamu orang yang sensitife kamu akan terasa.

Saya tidak terus terang kata seseorang itu bodoh tetapi saya mahu memberitahu dia bahawa dia sebenarnya bodoh tanpa perlu mengucapkan perkataan " kamu bodoh ".

Sekarang kamu sudah tahu bila saya sebut Reformasi, Bersih 2.0, dan Bantahan AUKU sambutan orang cina sangat dingin kerana orang cina tidak mahu tanggung risiko dengan polis dan risiko bisness. Jadi atas faktor risiko ini juga saya berani kata orang cina akan lebih dingin lagi dengan himpunan 901, kerana ini isu Anwar secara peribadi dan bukan isu negara. Tetapi orang melayu Reformasi kah, Bersih 2.0 kah, AUKU kah dan 901 kah walau pun dinasihatkan jangan terlibat, walau pun diingatkan risiko berdepan tindakan polis dan undang2 .. masih juga berdegil. Mereka hanya tersedar mereka silap bila kena belasan dengan polis, bila kena tangkap dengan polis, bila kena naik mahkamah, bila kena hukum dengan mahkamh .. sudah terlambat bukan ? Orang melayu terlalu mengikut perasaan, ada kepala tetapi simpan, tidak pernah mahu ingat " apa untungnya kalau aku turun berdemo ".

Kamu jangan ingat bila saya sokong PR saya akan bela melayu PKR atau melayu Pas jika tindakan mereka itu mendatangkan kesusahan kepada bisnes kami orang2 cina. Bukan itu sahaja, jika ada orang cina yang terlibat dalam apa2 demo yang menyebabkan keadaan huru hara sehingga menyusahkan bisnes kami, saya akan panggil dia dengan panggilan " itu bodoh punya cina ".

Yang kamu ungkit 13 May itu apa pasal. Mungkin Lim Kit Siang dan cina2 masa itu juga bodoh. Tetapi sekarang kami sudah tidak bodoh lagi, dengan " think smart, act safe " kami boleh pergi lagi jauh.

Kamu ini mungkin melayu yang tak campor dengan orang cina langsung, so kamu sentiasa rasa orang cina ini menjadi ancaman kepada kamu.

Sepatutnya bila ini cina kata orang melayu yang suka buat kacau itu bodoh punya orang, kamu kena kaji dan cari sebab kena saya kata macam itu.

Sebab itu saya sudah beberapa kali ada sebut kalau melayu hanya tahu apa yang ada dalam dia punya tempurung saja, tanpa mahu tengok apa yang ada dalam tempurung orang cina pula, melayu sampai bila pun tak boleh berlumba sama laju dengan orang cina. Last sekali kamu akan kata, " Ah Seng kamu boleh lah lari laju sebab kamu ambil pil kuda, saya cuma ambil panadol sahaja ". Bila kalah tidak mahu mengaku kelemahan diri, tapi asyik tuduh orang lain main kotor shaja. Haiya manyak susah la ini macam kawan.

Please la kawan. Malaysia ini negara kamu, dia juga negara saya. Kamu lahir di Malaysia, saya juga lahir di sini. Kamu mahu mati di Malaysia, saya juga mahu mati di sini. Kalau kamu berani mati kerana Malaysia, saya juga sanggup mati kerana negara ini. Terima lah hakikat bahawa Malaysia ini adalah tanah tumpah darah kamu dan saya juga. Kalau keturunan kamu asal dari Indonesia, tak siapa yang kenal kamu di sana dan kamu pun tidak boleh hidup di sana. Walau pun keturunan saya asal dari Negeri China, tapi tak siapa yang saya kenal di sana, dan saya juga tak boleh hidup di sana.

Anonymous said...

Kalau cina turun berdemo, nanti ada akan kata cina naik toncang dan akan berlaku rusuhan kaum.

Anonymous said...

1037

Bila saya guna " melayu " tanpa sebut melayu puak mana. Jika kamu bukan melayu seperti yang saya sebut tak perlu lah kamu terasa hati.

Saya pun tahu ada melayu yang mengaku islam .. menghayati ajaran islam dan mempraktikannya dalam kehidupan seharian sehingga orang bukan islam pun selesa berurusan dengan melayu jenis ini. Ada melayu yang mengaku islam, penampilan islam .. tapi tindak tanduknya tidak mencerminkan dia benar2 faham dan hayati agama yang dia anuti.

Adakah kamu nak saya sebut melayu mana juga. Tak apalah untuk puaskan hati kamu saya kata melayu Pas ada, melayu Umno ada dan melayu PKR pun ada jenis seperti yang sebut sebentar tadi.

Anonymous said...

1112

Lu percaya lah dengan cakap saya. Tak akan ada orang cina yang turun seramai orang melayu punya. Kalau mahu turun pun tak ramai, boleh bilang lah.

Sekali lagi saya nak sebut, isu Anwar tak ada kena dengan matlamat kami. Anwar masuk tak masuk penjara, tidak ada kesan kepada halatuju kami. Bukan Anwar yang akan menjamin masa depan yang lebih baik untuk kami, bukan juga Hadi Awang atau Nik Aziz.

So jangan risau lah. Orang cina tidak berminat nak buat kacau atas perkara yang tak menguntung dari sudut bisnes.

bada26 said...

9:44 am

padang memang la lain-lain..tapi belalang tetap dr keturunan yang sama..dekat sejam aku baca semua komen kt sini macam-macam ade..boleh tak saya lontarkan persoalan dengan izin RT..tentang isu surau berusia 100 tahun yang hendak dirobohkan utk dijadikan shoping complex..cuba kita fikirkan sedalam-dalam, bayangkanlah kalau bukan surau yang dibina di situ,tetapi tokong cina..ape agak2nya reaksi orang cina kan..dan bayangkan pula berita yang bakal mengemparkan malaysia???kita andaikan pula klu kuil yang dibina disitu???lg la dashatnya siap berparang aku...xde ke tempat lain nk buat pembangunan..cuba buat kaji yang lebih mendalam mana tahu boleh jumpa kawasan tokong atau kuil yang lebih mempunyai nilai utuk dibangunkan

Anonymous said...

Dengar kata demonstrasi 901 ini diadakan adalah untuk meraikan Anwar diangkat jadi PM. Bukan niat nak buat rusuhan seperti yang digembar gemburkan. Kalau kerana itu okay lah.

Tapi dengar kabar lagi bukannya PM di Putrajaya. Habis tu PM kat mana pula. Kabarnya di Sungai Buloh. Tapi Sungai Buloh mana ada parlimen atau dewan rakyat. Ah pening aku.

Tak pa lah Nuar. Ko tak dapat jadi PM di Putrajaya, kat Sungai Buloh pun PM jugak. PM tu maknanya Peliwat Mahir (Skilled Sodomiser).

Tak kan tak mahir lagi. Ko dah balun buntut Azizan, Sukma, Mat (tukang jahit) dan last sekali Saiful. Tentu dah cukup mahir kan ?

BUDAK LEKIR said...

"negara Islam adalah juga negara kebajikan" maknanya konsep negara kebajikan itu ada dalam negara Islam. Mengapa terdesak untuk tukar dari negara Islam ke negara kebajikan. Bukankah konsep negara Islam itu lebih tinggi kedudukannya berbanding negara Islam

Anonymous said...

Tidakkah dalam hal rumah ibadat yg perlu dirobohkan utk pembangunan mempunyai akta dan peraturannya.
Tidakkah pembinaan rumah ibadah yg baru perlu mengikut satu kaedah yg ditetapkan seperti berapa unit per population.
Kalau semua bangsa diikat dgn satu piagam yg dipersetujui ramai, tidaklah timbul perselisihan kaum. Semestinya piagam itu mengikut suara majoriti tanpa menafikan langsung hak minoriti.
Yang bangsatnya, terdapat segelintir manusia yg diatas piagam dan undang-undang, tak makan saman teguran audit kerana kebal dan bebal dek kuasa mutlak sekian lama. Akhir-akhir ini baru nak transformasi bila rasa terancam. Itu pun masih ada yg arrogant tahap langsi.

Anonymous said...

bada26

Kau nampak rasis bila cadangkan MB Azizan cari tokong atau kuil untuk dirobohkan. Kalau tokong dan kuil itu terletak dalam kawasan yang tak ada nilai commercial, pergi buat shopping complex kat situ harapkan hantu dan jembalang lah jadi pelanggannya.

Tapak surau tu cukup strategik. MB Azizan ini ada bisness mind dan pada masa yang sama dia ada sosial obligation awareness.

MB Azizan sedar, kalau kekal jadi surau tak ada hasil dan tak ujud peluang pekerjaan kepada rakyat. Tetapi kalau tapak surau convert kepada commercial complex akan ujud peluang perniagaan dan peluang kerja dan mendatangkan hasil kepada dana kerajaan melalui kutipan cukai.

MB Azizan telah " think smart, act smart " untuk rakyat dan untuk kerajaan.

Saudara bada26, isu surau ini sebenarnya sudah dies off (mati) bila hujah saya nampak rasional kepada mereka2 yang menentang tindakan MB Azizan sebelum ini. Wang dan peluang kerja .. anda tak mahu ?

Anonymous said...

Budak Lekir 1142

Dah lah ko jangan lagi nak sebut negara kebajikan atau negara islam. Semua tu temberang Pas saja. Negara sekular ni lah juga yang bagi kita rakyuat berbilang bangsa dan agama hidup senang lenang. Orang Pas sendiri pun senang lenang kerana mendapat segala macam bantuan daripada kerajaan sekular ini lah. Sudah 54 tahun kerajaan sekular ni lah yang duk bina ribuan surau dan ratusan mesjid untuk orang islam beribadat.

Pas ada buat apa. Ulamak mereka pandai bercakap saja. Hadi Awang jadi MB tak sempat satu penggal pun dah jatuh tergolek. Tak kan orang macm tu korang nak angkat jadi PM, satu negeri pun dia tak reti nak tadbir, entah2 kalau dia jadi PM tak sempat 100 hari pun.

Temberang Pas ni laku di kampong2 saja. Sebab di kampong masih ramai lagi orang yang duk pakai lebai dan serban, jubah dan kain pelikat. Orang bandar mana mahu pakai pakaian macam tu lagi.

Dulu Pas, Sekarang Umno.

Anonymous said...

10:59 AM

Ok, aku dah cakap baik baik, dah kasi nasihat, ko nak ikut cara kamu, atas kamu. Tapi jika kata kata kamu menyakit hati Melayu, kamu akan di lesing.

Bagus kamu specifykan orang melayu Reformasi, Bersih 2.0, AUKU dan 901. Tapi bila ko kata "Orang melayu terlalu mengikut perasaan, ada kepala tetapi simpan ..", itu sudah tak kena. Kau patut sebut "orang Melayu Reformasi etc" atau "orang Melayu PKR atau melayu Pas".

Aku ungkit 13 May itu sebab kamu sebut budaya Cina tidak ada rusuhan dan menyindir budaya Melayu mengamok. Kalau ko sebut budaya Cina yang tidak ultra kiasu, atau Cina biasa, tentu aku tak ungkit. Baguslah ko kata "Mungkin Lim Kit Siang dan cina2 masa itu juga bodoh."

Jangan khuatir, aku ada banyak kawan Cina. Di masa Hari Raya Cina aku ada terima hadiah Moon Cake yang mahal, di jamin halal. Tapi aku tak makan sebab tak biasa makan. Aku kasi kapada foreman aku. Gua boh hiau kong Mandarin, tapi pernah ke kua hee, chiak peng, boh chiak bak, dengan kawan Cina. Mereka kiasu, aku tau. Tapi mereka TIDAK ULTRA KIASU.

Terus terang aku cakap, aku tak suka yang ULTRA kiasu. DAP banyak yang begitu. Rasis, chauvinis, subversif kapada Kedudukan Istimewa Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak.

Tak perlu kaji, bila ko kata menyeluruh saja, aku tentu banknag, bantah. Tapi bila ko cakap "melayu yang suka buat kacau", itu kamu sudah qualify. Tak salah. Tak kata menyeluruh.

Bila kau kata "kalau melayu hanya tahu apa yang ada dalam dia punya tempurung saja, tanpa mahu tengok apa yang ada dalam tempurung orang cina pula, melayu sampai bila pun tak boleh berlumba sama laju dengan orang cina", itu pun tak kena. Kalau kau kata "sesetengah Melayu" atau pun "kebanyakan Melayu" pun, aku boleh terima. Tapi kalau kau kata - dan maksudkan - semua Melayu, aku kata kepala hotak kau.

Bila kamu kata "kamu ambil pil kuda, saya cuma ambil panadol sahaja", kamu sebenarnya ambil candu. Jenis yang British bawa masuk China dari India, paksa China terima sampai ada Opium War di abad 19 hingga nenek moyang kau cabut lari ke Tanah Melayu. Cuma candu itu jenis yang mengeraskan kepala kau, tak mahu terima Perlembagaan negara sepenuhnya, tak mahu berterima kasih, berpatutan dan hormatkan Kontrak Sosial dimana ko dapat hak kerakyatan. Haiya manyak susah la ini macam, Mamat.

Tiada siapa nafikan ko ada hak mengaku Malaysia ini negara kamu. Hanya aku ada hak kata, kalau kamu tidak hormatkan Perlembagaan negara sepenuhnya, kamu perlu cari negara lain yang Perlembagaannya kamu boleh hormat sepenuhnya.

Bagus kalau kamu berani mati kerana Malaysia, hanya perlu di buktikan. Biasanya di buktikan dengan masuk angkatan tentera atau Polis. Kalau tidak, buktikan dengan ta'at setia, ia itu berdasarkan kapada hormatkan Perlembagaan sepenuhnya. Tak guna melaung cintakan negara 1000 kali pun.

Kamu menuduh orang keturunan Indonesia. Ko pernah dengar ke ada Kerajaan Langkasuka di utara Malaya sejak abad ke2, ia itu hampir 2000 tahun dahulu.

Apa hal pun, ko bacalah buku "The Malay Civilization" (2007) dan "Tamaddun Alam Melayu" (2009), terbitan Persatuan Sejarah Malaysia, yang telah di sebut berkali kali di sini dan di lain lain blog. Ko perlu tahu bahawa Melayu itu bukan sahaja seperti yang di definasi di Perlembagaan, tetapi ta'arif lebih luas istilah Melayu juga merangkumi Keluarga Besar Melayu atau Rumpun Melayu. Ini termasuk Orang Asli di Semenanjong, Bumiputera Sabah dan Sarawak, orang Indonesia, orang Filipino, Proto Malays, Deutero Malays, Malayo-Polynesians, Austronesians di Taiwan, Indochina, Madagascar dll yang berjumlah 350 juta, walau pun berbeza agama.

Anonymous said...

11:52 AM

Tak ke ultra kiasu kamu mengaku "sebenarnya sudah dies off (mati) bila hujah saya nampak rasional kepada mereka2 yang menentang tindakan MB Azizan sebelum ini"?

Jenis kau ni pelik sekali. Mengaku bukan bukan. Tak tahu malu. Tak sedarkan diri. Siapa kau mahu berkata dan mengaku begitu?

Tahu kah kamu bahawa sesuatu Kerajaan boleh megusahakan tempat menjadi puat beli belah dsbnya selain dari tapak surau? Pernah dengar Bukit Bintang Walk di KL ka? Aatu Little India di Bickfields, KL juga?

Kau duduk kampung mana? Sama pemikiran kampung macam Azizan ke?

Anonymous said...

Apa pun saya tetap sokong tindakan MB Azizan. Itu baru surau, kalau MB Azizan mahu pindahkan Mesjid Zahir di Bandar Alor Setar itu pun saya mesti sokong punya. Tempat sekarang itu Mesjid Zahir duduk punya lagi ada commercial value daripada itu tapak surau Madrasah Salihiah di Kancut.

Ini lah masalah dengan kamu sebahagian daripada orang melayu. Bila ada orang seperti MB Azizan yang begitu berani membuat pembaruan pemikiran kepada orang islam, ditentang habisan, heret ulamak itu ulamak ini, pada hal MB Azizan itu pandai islam 10 kali lebih baik daripada mereka, MB Azizan ada degree dari Universiti Al Azhar, Mesir. Dia tidak mahu menjumutkan pemikiran umat islam terhadap peluang2 pembangunan ekonomi orang islam sendiri. Memajukan tapak surau untuk tujuan ekonomi sepatutnya diterima baik oleh orang islam sendiri, daripada membiarkan tapak surau itu dalam keadaan yang tidak mendatangkan sebarang hasil ekonomi.

Saya tidak akan berganjak menyokong tindakan MB Azizan, biar apa pun hujah daripada anda semua.

Anonymous said...

Satu lagi bukti bahawa blog Pembangkang Malaysiakini tidak boleh di percayai (dulu di beri amaran dek Menterin Dalam Negeri kerana melaporkan apa dia kata tak betul):

Taib withdraws MKini defamation suit

New Straits Times - ‎38 minutes ago‎

KUALA LUMPUR: Sarawak Chief Minister Tan Sri Abdul Taib Mahmud withdrew his defamation suit against MKini Dotcom Sdn Bhd after the news portal apologised openly in the High Court.

Asyik main mintak ma'af saja blog blog Pembangkan ni. Tak lama dulu, Malaysian Insider terbitkan mintak ma'af bertulis di blognya sebab menuduh bukan bukan ex-MAS boss Tajudin Ramli.

Saya nak lihat Harakah minta ma'af kapada Dr Hassan Ali memfitnahnya pergi ke KB kononnya mintak ma'af kapada Nabi Nik Aziz.

Anonymous said...

12:45 PM,

Baguslah kamu dah mula qualifykan bila kamu menyebut Melayu. Takda masalah aku terima kata kata kamu "Ini lah masalah dengan kamu sebahagian daripada orang melayu."

Tapi aku tak setuju "MB Azizan yang begitu berani membuat pembaruan pemikiran kepada orang islam". Sebenarnya, dia hanya mahu memnyenagkan hati DAP. Tak ingat dia tutup pusak hiburan di bulan puasa lalu, tapi bila Karpal Singh menyinga, gertak nak saman dia, berterabur dia pi tukaq keputusan tutup pusat hiburan tu. Apa MB "begitu berani"nya macam itu?

Waaah, kau pun beli jualan dia mengatakan dia "ada degree dari Universiti Al Azhar, Mesir." Bersepah lah macam itu, kawan. Yang nyata dalam pemikiran aku ia lah Azizan takda bola.

Aku rasa ramai pegawai Kerajaan Kedah pun fedap dengan dia, sebab flip flop sekelip mata. Dia dah jadi Tun Dol ke dua. Rakyat Islam di Kedah pun aku rasa ramai dah bosan dengan dia. Exco dia pun sapu bini orang, aku dengor. Lulus Mesir dia liberal ke? Sampai macam itu apakebende? Parti Islam pula.

Anonymous said...

http://ridhuant.blogspot.com/2009/12/formula-membina-rumah-ibadat.html

Link utk (sumber di bawah)

Melayu (2.5 juta) = 1358 rumah ibadat
Keperluan = 1358
Lebihan = 0


Hindu (647,000) = 810 (daftar) rumah ibadat
Keperluan = 351
Lebihan = 459


Cina (1.3 juta) = 1015 rumah ibadat
Keperluan = 706
Lebihan = 309


Kristian (50,000) = 27 rumah ibadat
Keperluan = 27
Lebihan = Tidak termasuk rumah kedai


Berdasarkan kepada statistik ini, jelas kepada kita, setelah dicampur semua rumah ibadat bukan Islam, kedudukan masjid surau sebenarnya jauh ketinggalan. Ini baru perbandingan satu negeri, bayangkan negeri-negeri lain. Begitu besar bezanya.

SEPATUTNYA RUMAH IBADAT YG PERLU DIROBOH ADALAH TOKONG2,KUIL2, dan GEREJA untuk tujuan ekonomi rakyat Malaysia!!

Anonymous said...

Opss di atas adalah bagi statistik di Selangor.Di bawah baru yang betul di Malaysia.

Melayu (13.4 juta) = 19,927 (surau+masjid)
Bilangan yang sepatutnya = 19,927
Lebihan = 0


India (1.86 juta) = 17,000 didaftarkan drpd 70,000
Bilangan yang sepatutnya = 2,749
Lebihan = Berpuluh kali ganda


Cina (6.22 juta) = Tiada data
Bilangan yang sepatutnya = 9,195
Lebihan = ?


Bumiputera bukan Melayu (2.93 juta) = Tiada data
Bilangan yang sepatutnya = 4,331
Lebihan = ?


Lain-lain (318.9 ribu) = Tiada data
Bilangan yang sepatutnya = 471
Lebihan = ?


Melalui statistik di atas, keperluan kuil Hindu di seluruh negara mengikut pecahan penduduk adalah sebanyak 2,749 buah , Cina 9195 buah dan lain-lain 4802 buah. Bayangkan sebentar betapa jauhnya beza kedudukan yang sepatutnya dengan kedudukan yang sebenar.

Anonymous said...

1258 pm

Kamu tak suka MB Azizan kerana dia Pas, itu kamu punya masalah. Dia flip flop, kerana terpaksa, kerana dia tahu Pas akan ditolak oleh bukan islam jika mereka rigid. Kamu mungkin tak tahu, DAP dan PKR terima Pas kerana yakin Pas tidak lagi rigid dengan perjuangannya. Jika Pas rigid dengan DAP dan PKR, sudah lama Pas di minta keluar dari PR dengan cara terhormat sebelum di halau keluar. Itu sahaja rahsia Pas masih kekal dalam PR sehingga hari ini..

Kami ahli DAP dan PKR yang bukan islam, sampai bila2 tidak akan dapat menerima Pas jika mereka masih rigid dengan perjuangan Negara Islam dan Hudud. Sebab itu Karpal Singh mewakili suara DAP dan PKR mengingatkan Pas dengan frasa " over my dead body " kepada Pas. Untuk pengetahuan orang melayu, itu adalah cabaran yang serius daripada DAP. Maksudnya jika Pas masih juga hendak menubuhkan Negara Islam dan melaksanakan Hudud, jika mereka masih mahu berada dalam PR, mereka kena mendapat persetujuan orang2 DAP dahulu, dan kalau tidak lebih baik Pas get out daripada PR sebelum DAP dan PKR menghalau Pas keluar daripada PR.

Tetapi nampaknya Pas mula menerima hakikat bahawa dalam sebuah pakatan yang terdapat pelbagai agama dan bangsa, konsep yang di amalkan oleh BN selama 54 tahun adalah yang sesuai untuk semua.

Terus terang saya katakan kami sedikit pun tidak bimbang bila Pas masih lagi sesekali bercakap Negara Islam dan Hudud. Tetapi nada mereka semakin lemah berbanding sebelum mereka menyertai PR. Kami faham, mereka terpaksa menyebut dua terma itu (sekali sekala sahaja) kerana mahu menjaga hati penyokong melayu dalam Pas. Pas tahu kalau tidak kerana dua terma itu, Pas dan Umno tidak ada perbezaan kepada orang melayu. Bila Pas tidak lagi berbaza dengan Umno, mereka tahu orang melayu akan lebih dekat kepada Umno kerana Umno memang banyak berjasa kepada orang melayu berbanding Pas.

Biar lah Pas mahu menyebut Negara Islam dan Hudud sekali sekali untuk menyedapkan hati penyokong2 mereka, kerana ianya tidak pun menjadi kudis dalam mendapatkan sokongan pengundi bukan melayu kepada PR. Jika PR berjaya membentuk kerajaan, bagi kami yang paling layak menduduki kerusi PM adalah orang yang boleh bersifat non partisan .. care for all races and care for all religions. Kami tidak boleh menerima seorang PM yang berat kepada bangsanya dan agamanya sahaja. Melayu, cina, india dan lain2 bangsa are all malaysian people. Islam, kristian, buddha dan hindu are all malaysian religions.

Pilihanraya sudah semakin hampir. Kamu sudah boleh agak siapa PM baru kita jika PR berjaya membentuk kerajaan. Jika kamu tanya orang Pas, dia akan kata Hadi Awang. Kamu tanya orang PKR dia akan kata Anwar. Kamu tanya orang DAP, dia akan kata Kit Siang.

Tetapi yang layak bagi kami hanya yang memiliki ciri2 " care for all malaysian ". Saya pun tidak tahu siapa diantara mereka bertiga yang saya sebut diatas layak menggantikan Najib. Mungkin kamu boleh beritahu ?

Anonymous said...

(Sya copy paste dari http://ridhuant.blogspot.com/2010/11/masjid-senibina-cina-masjid-untuk-semua.html sebab ada hamba Allah yg sememangnya Melayu di sini mengkritik Tok Guru Nik Aziz buat Masjid Seni Bina Cina,nasib baik Tok Guru buat kalo tidak UMNO mahu buat ke?)

Saya amat bimbang jika ada yang beranggapan lampu ketupat atau pelita adalah Islamik, manakala lampu tanggung tidak Islamik. Sedangkan kita tahu di negeri-negeri Arab, tidak ada langsung lampu ketupat atau pelita ketika menyambut hari raya, apatah lagi lampu tanggung. Kehebatan dan ketinggian Islam adalah, kita menerima semua jenis rekaan dan reka bentuk daripada kalangan bangsa-bangsa yang ada di dunia ini selagi tidak mensyirikkan Allah SWT.

Justeru, isu masjid bersenibina Cina hanya sekadar untuk memecahkan tembok stereo-taip yang telah lama terpahat dalam pemikiran orang bukan Islam iaitu Islam itu agama orang Melayu atau orang Arab. Secara khususnya, tujuan pembinaan masjid berseni bina Cina adalah seperti berikut:

1. sebagai agen dakwah secara tidak langsung (dakwah bil hal) kepada kaum Cina. Kaum Cina Malaysia dirasakan amat mudah mudah menerima Islam sekiranya strategi dakwah secara berkesan dapat dirangka seperti cadangan pembinaan masjid bersenibina Cina ini.

2. untuk mengetuk pintu hati orang Cina, bahawa Islam bukanlah agama khusus untuk kaum tertentu sahaja, tetapi Islam adalah agama sejagat untuk semua manusia di alam maya ini.

3. untuk mendekatkan orang Cina dengan masjid. Masjid berkubah tidak dapat menarik perhatian mereka disebabkan oleh stereo-taip, kubah itu Melayu atau kubah itu Arab.

4. untuk melembutkan hati orang Cina bahawa Islam menerima senibina bangsa-bangsa lain selagi ia tidak bercanggah dengan dasar.

5. untuk memberi kesedaran kepada orang Cina bahawa di negeri China telah menerima Islam lebih daripada 1300 tahun lalu. Buktinya, terdapat ribuan masjid di sana berkonsepkan senibina Cina.

6. dakwah melalui penampilan imej adalah lebih berjaya menarik perhatian orang Cina untuk mendekati Islam. Dakwah melalui imej masjid Cina diharapkan akan menjadi faktor penarik bagi orang Cina dan pelancong-pelancong berkunjung mendapatkan penerangan mengenai kesejagatan Islam

Anonymous said...

2:00 PM

TK bagi link tu.

Oooi, Nik Aziz Nabi. Kau buat 1 mesjid dalam 20 tahun merintah Kelantan pun, kau bikin reka bentuk Cina, namakan Mesjid Cina.

Kau nak jual Melayu ni ke? Takda maruah kau ni ke, wahai orang tua?

Azizan di Kedah pulak nak robohkan surau. Apa laaaaa kau orang PAS ...

Anonymous said...

2:00 PM

TK bagi link tu.

Oooi, Nik Aziz Nabi. Kau buat 1 mesjid dalam 20 tahun merintah Kelantan pun, kau bikin reka bentuk Cina, namakan Mesjid Cina.

Kau nak jual Melayu ni ke? Takda maruah kau ni ke, wahai orang tua?

Azizan di Kedah pulak nak robohkan surau. Apa laaaaa kau orang PAS ...

Anonymous said...

2:23 PM

Cukup lah jangan lagi kamu kondem MB Azizan pasal mahu robohkan surau. Kamu mungkin tidak baca posting saya sebelum ini.

MB Azizan buka suka2 mahu roboh untuk buat padang bola. Dia mahu roboh surau untuk bina shopping complex untuk beri peluang rakyat Kedah dapat ruang niaga. Rakyat Kedah mahu niaga tapi tak ada tempat. So dia sediakan tempat. Rakyat Kedah mahu kerja tetapi tak ada tempat yang mahu pakai orang, so bila ada tumbuh banyak pusat2 perniagaan mesti mahu pakai orang punya. Jadi akhir sekali faedah ini balik kepada rakyat juga, MB yang macam ini lah yang kami orang berniaga suka.

MB Azizan ambil tapak surau itu tapi dia ganti baru bukan, so apa masalah ?

Anonymous said...

2:05 PM

Astaghfirullah, mcm tu sekali kamu semua anggap PAS. Bukan saja mcm melukut di tepi gantang, mcm Nik Aziz Nabi dah terkontang kontang. Kesian orang tua tu kamu orang bikin.

Nyata lah PAS dah tak ada maruah lagi. Korbankan perinsip, korbankan Hukum Hudud, korbankan Negara Islam pun, tak diendahkan dek DAP. Hidung tak mancung, pipi tersorong sorong di pandangan DAP. Kalau Jepun, tentu sudah hara kiri. Tapi di Malaysia, hanya huru hara kata si polan tadi.

Keluar berdemo dengan sarban. Nak tolong Anwar pun, si Cina tadi kata PKR pun tak hiraukan.

Anonymous said...

Bila saya kata saya pelek dengan orang melayu. Ada orang tak senang.

Nik Aziz bina mesjid ikut seni bina cina, apa masalah ? Habis di negeri China adakah mesjid ikut seni bina arab ?

Yang saya tahu islam itu untuk semua bangsa, bukan untuk orang arab sahaja atau orang melayu shaja.

Anonymous said...

Kami bukan hina Pas, Tapi itu lah kedudukan Pas dalam PR. Menari kena lah ikut rentak dan ikut padang. Kalau tak boleh ikut, duduk saja di luar padang supaya tak ganggu orang lain yang mahu menari.

Anonymous said...

2:09 PM

Aku menguap lah baca justifikasi kamu pasal reka bentuk Cina dan nama Cina untuk Mesjid.

Buat sementara waktu, aku beri satu hujah saja dulu: Di Amerika dan Eropah Islam di sana pun tidak terikat kpd apa kamu panggil stereo taip reka bentuk Arab. Mereka sebahayang di rumah kedai dsbnya saja. Tapi ada ke mereka bina mesjid guna reka bentuk Gothik atau Bretes atau Amrikaaaaaaaan (ikut kata sapenama ketua Al Qaeda yang kena tembak tu) untk mengambik hati (mendekatkan Islam kata kamu) omputih ke negro tu.

Hamsap punya justifikasi lah.

Anonymous said...

2:09 PM

OK lah, England dan Amerika bukan majoriti Islam. Tapi Turkey satu contoh lagi. Majoriti Islam. Kamu tau ke bahawa gereja terbesar di kota lama yang di panggil Constantinople dulu - pusat Kristian seribu tahun lebih - di ubah suai, di jadikan Mesjid oleh pemimpin Islam bila menewaskan angkatan Kristian di zaan Medieval?

Mereka takda buat mesjid bentuk gereja nak memujuk Kristian yang masih ramai di situ pada masa itu. Mereka takda buat mesjid berbentuk synagogue untuk mengambil hati Yahudi yang juga ramai di situ di masa itu.

Apahal Nik Aziz Nabi nak memandai konon pi buat Mesjid Cina plak? Berapa ramai Cina dia dapat Islamkan dalam 20 tahun merintah Kelantan?

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 319   Newer› Newest»